Savez za Srbiju otvoren za DSS, SDS i PSG

imagePredsednik DS Zoran Lutovac izjavio je u Valjevu da Savez za Srbiju nije ni desničarski, ni savez demokraskog socijalizma, već savez iz nužnosti koji je formiran da bismo uopšte imali normalan demokratski i politički život.

Lutovac je na konferenciji za novinare GO DS objasnio da se SZS formirao oko činjeničnog stanja da u Srbiji danas „ne postoji ni normalan politički život, ni sloboda govora i medija, ni nezavisno sudstvo“.
„Ni desni, ni levi, ni neki treći, već ciljevi oko kojih smo se udružili su ciljevi univerzalne demokratske vrednosti formulisani u 30 tačaka. Posle pobede na izborima, SZS će formirati prelaznu Vladu stručnjaka kako bi se obezbedio normalan politički život, sloboda medija i nezavisno sudstvo, da bi godinu dana nakon toga mogli da se raspišu fer i pošteni izbori na koje ćemo izaći svako sa svojim programom“, objasnio je Lutovac.
Savez za Srbiju, kako je rekao, otvoren je za sve one koji razumeju poruku građana da je neophodno udruživanje opozicije kako bi došlo do ovih suštinskih promena.
„DSS je napuštajući koaliciju sa SNS na lokalu načinio taj korak i nadam se da će se pronaći u ovih 30 tačaka programa i pridružiti Savezu. Isto očekujem i od SDS Borisa Tadića i PSG Saše Jankovića, jer ovo nije vreme za stvaranje programskih koalicija, što se pokazalo na primeru lokalnih izbora u Beogradu. U ovakvim uslovima, ne možemo da insistiramo na programskoj čistoti. Ko to ne vidi, on ne vidi suštinu problema u Srbiji, a to je da politikom danas može da se bavi samo onaj ko za dobije dozvolu na najvišem nivou, dok samodržac želi da apsolutno kontroliše svaku sferu života“, rekao je Zoran Lutovac.
Govoreći o značajnoj programskoj i ideološkoj razlici članica SZS, Lutovac ju je uporedio i sa sastavom vladajuće koalicije u kojoj, kako je ilustrovao, ima onih koji zagovaraju EU i NATO, „ali i ogorčenih protivnika Evrope i NATO“.
„Razlika je, međutim, u tome što su oni udruženi oko ličnog interesa i novca, dok je naše udruživanje časnije i bolje jer se udružujemo oko ideje stvaranja normalnog političkog sistema i normalne Srbije. Zato ćemo okupiti sve koji smatraju da nikakav dogovor sa SNS nije moguć, jer nije dobar za Srbiju“, poručio je Lutovac.
Predsednik DS je potvrdio da je u poslednjih mesec dana imao nekoliko kontakata sa stranim ambasadama koje su, kako je kazao, „izrazile želju da saznaju prirodu i nameru SZS, kao i da vide kakva je uloga DS u tome, odnosno, da li odstupa od svojih programskih ciljeva“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.