Lokalni front: Nema torte od 83%, ili je torta ili nije

imageLokalni front gradjanima Valjeva saopštio dve neprijatne vesti. Najpre da su prihodi budžeta kompromitovani, a potom da su prošli svi zakonski rokovi za podnošenje izveštaja o izvršenju budžeta grada.

Aktivista Lokalnog fronta Djordje Petković na konferenciji za novinare kako kaže imao je neprijatnu dužnost da gradjanima Valjeva prenese dve neprijatne vesti. „ Prva je da su prihodi našeg grada za ovu godinu ozbiljno kompromitovani. Do danas nema naznaka da li će i kako lokalna samouprava ostvariti priliv od 510 miliona dinara , što su primanja od prodaje nepokretnosti. To je cilj koji čini 14,7% ukupnog godišnjeg budžeta. Kompromitovanje prihoda podrazumeva i kompromitovanje rashoda. Dakle, gradjani Valjeva će trpeti slabije javne usluge, najmanje u iznosu od 15%“, rekao je Petković.
Druga neprijatna vest je kako kaže da su prošli svi zakonski rokovi u kojima je valjevska administracija bila dužna da o izvršenju budžeta obavesti odbornike i javnost.. „Član 76. Zakona o budžetskom sistemuje veoma je precizan:prvi rok da se informiše Gradsko veće istekao je 15.jula. Istekao je i dugi rok od 15 dana predvidjen da Gradsko veće usvoji izveštaj i dostavi ga Skupštini. Poslovanje lokalne samouprave je neregularnokada se krši zakon. Naši kreativni planeri nam poručuju da ne brinemo za zakone , a i što bi kada njihova partija iste nemilosrdno krši ne štedeći i sam Ustav RS“, kaže Petković.
Po mišljenju Lokalnog fronta, lokalna vlast ili ne planira dobro ili dobro ne radi ili i jedno i drugo. Nije uradjen popis gradske imovine na dan 31.decembra 2017.goodine niti je uradjena procena njene vrednosti. Lokalni front je o ovome još u martu pitao lokalnu vlast, a odgovor je bio da je posao u toku pa čak i da je grad oformio radnu grupu za izradu metologije popisa i vrednosti imovine. Nije uradjen popis niti je uradjena procena vrednosti imovine. „ Izveštaj te radne grupe nigde nije objavljen niti ga je Gradsko veće usvojilo. Sve neverovatnije i neverovatnije!Dakle, naši kreativci uvide da nemaju dovoljno prihoda da opravdaju rashodnu stranu budžeta , zatim izmisle fantomskih pola miliona dinara kako bi uverili javnost da postoji imovina grada koja se može prodati u toj vrednosti osnivaju radnu grupu, ali gle čuda ni posle 400 dana nema nikakvog dokumenta“,konstatuje Djordje Petković.

image Predrag savić aktivista Lokalnog fronta je konstatovao da su brojni funkcioneri najavljivali prodaju odredjenih nepokretnosti, ali i da nikada nije vidjen oglas za prodaju istih. „Tražili smo po osnovu Zakona da nam se dostave degtalji o nepokretnostima predvidjenim za prodaju, zakonski rok za odgovor je istekao 14 . avgusta , ali odgovor još nismo dobili. Mala je verovatnoća da će u naredna četiri meseca doći do takve navale kupaca i rasprodaje imovine u vrednosti od 510 miliona dinara. Malo je verovatno da će Valjevo do kraja godine ostvariti i delić ovih prihoda.Manjak od 510 miliona je približno jednak ukupnoj količini novca potrebnoj za godišnje plate svih zapsolenih u organima , ustanovama , službama lokalne samouprave. Za sve je odgovoran gradonaćelnik grada Valjeva“, kaže Savić.
Zato će već na narednoj sednici Skupštine biti pokrenuta rasprava o kršenju Zakona o budžetskom sistemu i odgovornosti.
„Zaključak je brutalno otrežnjujući: dok dodje vreme da naši gradjani uopšte ocene rad ove crveno-crne koalicije na narednim lokalnim izborima, naš grad će btii osiromašen i razoren na svim poljima!“, konatatovao je na kraju aktivista Petković.
S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.