I bi Peugeot 508 skuplji od Juga 45

imageU intervjuu Studiu B gradonačelnik Valjeva uporedio zonu Stefil sa novom zonom sugerišući da je nova zona daleko jeftinija. Gradonačelnik je rekao “”Vi kad iznosite cifre tad I Bogovi ćute.” A šta stvarno kažu cifre i Bogovi?

U emisiji emitovanoj na Studiu B gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao sledeće; “Mi smo izdvojili sopstvena sredstva .To je površina od 20h koje smo kupili iz sopstvenih sredstava i što je najzanimljivije kupili smo 20 ha za 194 miliona . Navešću Vam samo jedan primer gde su žuti i koalicija okupljena oko njih(SPS i tada a i sada je koalicioni partner) 2009-2010 godine kupili industrijsku zonu Stefil, tu je bila jedna fabrika drvnopreradjivačke industrije veoma poznata u bivšoj Jugoslaviji, kupili su 15,4 hektara I sve sa kamatama to je nas iznelo , odnosno to je grad platio i još uvek plaća do kraja sledeće godine negde oko 2,4 miliona evra . Tako da su cifre tu neumoljive . Vi kad iznosite cifre tad i Bogovi ćute”
Da li su ove cifre zloupotrebljene? Ili BOGOVI. Il je neznanje. Nešto jeste. Pa hajmo redom.
Za slučaj da nismo oboleli od kolektivne amnezije , da se podsetimo nekih vremena I cifara.
Grad Valjevo 2009. godine suočio se sa situacijom da je u fabrici Stefil ugašena proizvodnja fabrika uvedena u stečaj. Preko 400 zaposlenih ostalo je bez radnog mesta. “U valjevskom „Stefilu“ počeo je novi krug isplata socijalnog programa za 251 radnika, potvrdila je direktorka te kompanije Slavica Madžarević. Madžarević je dodala da su u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije vođeni razgovori o trećem krugu socijalnog programa za još 74 zaposlena, pa bi u „Stefilu“ posle toga ostalo još 87 radnika”. Sve ovo rečeno je 2009. godine.
Tadašnji pomoćnik gradonačelnika Radivoje Milutinović već naredne godine 2010. Izjavio je valjevskim medijima da će grad kupiti fabriku Stefil iz kredita za 200 miliona dinara kako bi obezbedio namirenje poverilaca i isplatu radnicima i ujedno dobiti industrijsku zonu. Novac koji je tada dat kako bi se zona kupila dat je dakle za pokriće dugova i isplatu radnicima, ljudima koji su u njoj radili . Dakle, Valjevcima koji su ostali bez posla.
Šta je grad tada kupio?
Kupljeno je , skoro 15 hektara zemljišta , što je tačno da je manje od 20h nove zone. Ali , nije kupljeno samo zemljište. Na ovom prostoru se nalazilo i kupljeno je pet objekata: bivša upravna zgrada DP „Stefil kompanije“ ukupne bruto površine 2.111 metara kvadratnih, proizvodna hala „Nameštaj“ površine 10.805 metara kvadratnih, hala „Sandučara i stoličara“ bruto površine 2.802 metara, hala „Crne kutije“ bruto površine 3.940 metara kvadratnih, hala „Kombidoza“ bruto površine 5.688 metara . Dakle , oko 30 000 kvadrata hala. I još tri trafo stanice i infrastrukturu, (saobraćajnice, voda, kanalizacija ,struja).
I da podsetimo zaboravnog gradonačelnika. Sve je ovo isparcelisano i prodato i još se zaradilo na tome. Kamo sreće da je kupljen i Gradac(fabrika vijaka) i preduzeće za puteve Valjevo,
Šta je kupio gradonačelnik? Kupio je skoro 20 hektara livade. Bez ikakve infrastrukture. Cena po aru za 300 evra skuplja od cene po kojoj je plaćan ar u Stefilu. Sve ovo bi bilo i nekako I opravdano i u redu da je se od cifre koja je uplaćena za ovu parcelu (koja da bi postala celina je potrebno otkupiti još 4 hektara i uložiti još 40 miliona dinara) odbijen tadašnji dug kompanija u vlasništvu brace Vujić . Naime oni su tada dugovali gradu na ime građevinskog zemljišta I raznoraznih obaveza skoro 150 miliona dinara. Nije kompenzovano već su se uplatile keš pare. Za dug je grad Valjevo pravio druge transkacije.
Grad Valjevo je prošle godine, 2017. Kupio za 29,9 miliona staru železničku stanicu sa kojom ne zna šta će ,ukupne površine 481,2 metra kvadratna. Najveći objekat ili centralna zgrada stare železničke stanice, do Singidunuma, ima 350,2 kvadrata, dograđeni deo gde je kafić ima 110 kvadrata, i površina nastrešnice, do „duplih traka“, iznosi 21 metar kvadratni. Jedino objašnjenje zašto je objekat kupljen bilo je namirenje dela duga biznismena Vidoja Vujića. Istine radi i gradonačelnik je jedno vreme bio zdušno protiv ovih transakcija.
Dakle, stara zona Stefil imala je hale, nova je nema. Stara zona Stefil imala je saobraćajnice i pristupni put, nova zona ih nema. Na staroj zoni već je postojala struja i voda , na novoj ih nema. Da li će se Bogovi složiti da nešto nije u redu? Da li to što smo čuli znači da je uporedjen recimo Peugeot 508 sa Jugom 45? I zaista Peugeot je skuplji!
Ako već Bogovi pred ciframa i podacima ćute šta kažu na sledeće?

image “Grad će javnim prikupljanjem ponuda izvršiti kupovinu od 13 do 20 hekatara zemljišta za novu industrijsku zonu. Odlukom Veća dati su odredjeni minimalni uslovi koje parcele moraju ispunjavati , pre svega da izmedju sebe budu spojene, ali i da imaju planom predvidjenu pristupnu saobraćajnicu”, preneli su i lokalni i nacionalni mediji vest iz Valjeva 2017. Godine citirajući uslove iz raspisane nabavke.
Jelica Stojanović , sednica Skupštine 20. Avgust 2018. Godine: “ Krajem 2016 godine ova Skupština je donela odluku o pribavljanju parcela i to su možete videti sve ove parcele koje su išrafirane, sada se predlaže da se pribave parcele koje nisu išrafirane da tako figurativno kažem , koje su razliitog oblika, različitih veličina, pripadaju privrednoj zoni da bi se objedinio jedan kompleks. Predlaže se da se pribavi negde oko 4 hektara za to je potrebno 36 900 000 dinara I ta sredstva su planirana u odluci o budžetu za 2018.godinu”.
Dakle parcele nisu bile povezane .
Na istoj sednici Skupštine u više navrata je naglašeno da je procenu uradila Poreska uprava . Moramo priznati I da je 2010. godine procenu uradila Poreska uprava. Stojanovićeva je navela da su prošle godine parcele plaćene 820 evra po aru, a da će nove biti plaćene 830 evra po aru zbog promene kursa. Da li se kurs menjao i od 2010. Godine? Izgleda da jeste.
Cifre I podaci su zaista neumoljivi. Ko god da je rekao da Bogovi ćute kad cifre govore , u slučaju industrisjkih zona narodski bismo mogli reći da su sabirane babe I žabe. Ali , ako već citiramo , možda ceo slučaj najbolje ilustruje citat H.Forda:”Interpretacija je važnija od činjenica”.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.