Grobno mesto delimično uredjeno, godišnjica bez posebnih obeležja

imageRadovi na uredjenju grobnog mesta slikara Ljube Popovića traju do poslednjeg trenutka uoči godišnjice od njegove smrti. Za sada nije poznato kome je poveren posao uredjenja , a u kasnim popodnevnim satima danas su postavljene ploče sa podacima o godini rodjenja i smrti slavnog slikara.

Više je nego izvesno da se sa uredjenjem groba slavnog valjevskog slikara Ljube Popovića čekalo do poslednjeg trenutka jer su se u poslednja dva dana tek mogli videti radnici Vidraka koji su kosili travu i korov koji je u medjuvremenu izrastao na grobnom mestu u Brdjanima. Meštani tvrde da je trava uklonjena samo u neposrednom okruženju dok korova ima i dalje . „Ako se samo malo pomerite iz tog kruga oko groba videćete istu sliku kao prethodnih dana. Prvo su izlili betonsku ploču , a danas popodne je došao neki plavobeli manji kamion bez oznaka koji je složio nekoliko ploča na tu betonsku podlogu“, napisali su meštani Brdjana u mejlu upućenom Vamediji. Meštani koji su bili i potpisnici peticije da na pomenutom prostoru ne može biti izgradjen memorijalni park niti Aleja zaslužnih gradjana, kako je to prvobitno bilo zamišljeno, na društvenim mrežama postavili su pitanje vezano i za izvodjača radova, kao i ko to plaća i koliko košta uredjenje?
Vamedia nije mogla da dodje do odgovora na ovo pitanje , a nepoznato je i da li je nekom odlukom u medjuvremenu ovaj prostor prenet JKP Vidrak na staranje.

image Ono što je poznato jeste da je grad izabrao idejno rešenje za uredjenje prostora Nebojše Lole Anića koji je u izjavi za list Napred naveo da će iznad nadgrobne ploče izgrađene od kamena peščara, iznad Ljubine glave, biće postavljeno deset većih stubova i dva mala stuba, što zbirno ukazuje na 12 apostola.” Tu se nalazi i osam manjih stubića za sedenje, a ispred njih je slavoluk koji predstavlja „ulazak u hram“, odnosno vizuelni prilaz spomeniku. Na drugoj strani celog prostora, koji je orjentisan u liniji istok-zapad, je portal kroz koji „Ljuba gleda Valjevo“. Budući park oko Ljubinog groba biće saglediv iz različitih nižih pozicija grada“, rekao je za Napred Anić.
Po za sada nezvaničnim saznanjima na ostalom prostoru biće zasadjena trava i okoina pošumljena . Ipak, ostaje nejasno zašto je neophodno toliko tajnosti oko samog uredjenja sobzirom da je veliki broj gradjana itekako zainteresovan da se ovaj prostor uredi , medju njima naročito Brdjanci čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini.
S obzirom da je sutra nedelja 12.avgust, umrli dan slikara Popovića, kako Vamedia saznaje neće biti zvaničnog obeležavanja niti posebnih dogadjaja tim povodom, a na grob će izaći samo porodica i prijatelji . Po nezvaničnim informacijama u gradu postoji ideja da se ubuduće obeležava dan rodjenja Ljube Popovića 15. oktobar.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.