Dominatna šolja BIE na stolu gradonačelnika

imageGradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović za gostovanje u emisiji na Studiu B posebno istakao šolju sa oznakom Bezbednosno informativne agencije. Kakve veze gradonačelnik ima sa Bezbednosno informativnom agencijom?

Za svaku emisiju u svetu, ne samo u Srbiji neophodno je obezbediti adekvatan prostor za snimanje. Najbolje je ukoliko prostor dopunjuje onog ko je davalac intervjua, u ovom slučaju bio je to kabinet gradonačelnika Valjeva. Marketinški magovi u svetu posebno vode računa o tome da ništa u okruženju onoga ko govori ne odvlači pažnju gledalaca sa govornika, a da istovremeno sve u okruženju praktično bude u službi govornika.
Radni sto u kabinetu koji je odabran za ovu emisiju jasno je namešten za snimanje: iza se nalaze zastave Srbije i Grada Valjeva što treba da pošalje poruku o značaju funkcije govornika i njegovoj lojalnosti državi i gradu, odnosno Vladi i gradjanima. Tu su olovke i nekoliko nehajno razbacanih papira koji treba da pošalju poruku da se za tim stolom najpre radi, stvara, a potom i da govornik sve zna napamet, nije mu potrebno podsećanje .
Na stolu su šolja producentske kuće koja emisiju radi i mikrofon sa oznakom novinske redakcije. Ipak u oči pada još jedan detalj. Na stolu je uredno složena i uvek u kadru šolja sa logom Bezbednosno informativne agencije (BIA). Na stolu se ne nalazi šolja dobijena nakon neke humanitarne akcije koja bi svedočila humanitarnom radu gradonačelnika, niti šolja uetničke vrednosti što bi opet bila poruka da se radi o čoveku zaintersovanom za umetnost, niti šolja sa grbom grada što bi realno bilo potrebno jer se radi o funkciji gradonačelnika.
Ako svaka stvar ima svoje mesto i značenje šta treba da znači ovaj detalj?
Sigurno BIA po svojoj vokaciji nema nameru da se reklamira. Zašto onda to gradonačelnik radi? Dodvorava se? Preporucuje da radi za njih? Šalje poruku:”Ne dirajte me, ja sam Vaš? Ili poručuje političkim oponentima:”Ne dirajte me, vidite ko me štiti? BIA je jedan od najvažnijih organa u našem društvu. I svaka država takve agencije čuva i razvija najviše što može. I to je u redu. Ipak oni brinu o nama. Bilo kako bilo sve se može (zlo)upotrebiti ili iskoristiti ( makar pojedinci) pa i novogodišnji reklamni materijal.
Šta je BIA?
BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti i deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Republike Srbije. Osnovni zadaci BIA su zaštita bezbednosti Republike, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka Republike Srbije, istraživanje, prikuplјanje, obrada i procena bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezbednost Republike Srbije i informisanje nadležnih državnih organa o tim podacima, kao i obavlјanje i drugih poslova određenih Zakonom o BIA.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.