Da li je samo dečija igra problem?

imageStanari naselja Kolubara 2 predaće gradu peticiju kojom se traži polovina postojeće javne površine kako bi na njoj izgradili dečije igralište. Nakon 12 izlazaka komunalnih policajaca, premazivanja uljem klupa i otvora za atomsko sklonište, gradjani Kolubare 2 rešeni da se izbore za svoja prava. Kako Vamedia saznaje hajku na decu i ostale stanare predvodi čovek koji za sebe tvrdi da je funkcioner SNS-a. Naprednjaci pak poručuju da oni ne stoje iza čudnih ideja svog člana. Deca tvrde da „ih čika snima kamerom“.

Urbani blokovski život nije najbolje mesto za odrastanje , a deca kao deca traže svoj prostor. Upravo to se i dogodilo u naselju Kolubara 2 gde su deca pronašla malu livadu okruženu zgradama i odlučila da tu ponekad igraju fudbal. I možda bi dečija igra prošla nekažnjeno da po rečima stanara iz zgrada u okruženju , nisu počeli da pristižu komunalni policajci koji opet kažu da dolaze po prijavi. Dotičnim prijavljivačima smeta dečija galama, zvuk lopte. „Taj problem postoji već četiri godine. Ali mi nismo reagovali , sve smo to nekako odbijali na šalu na trenutno neku situaciju, ali sada kada nam je 12 puta dolazila komunalna policija , kada je dotični gospodin prijavio nas kao roditelje što sedimo uveče ovde i pijemo kafu i dolazila zbog toga ineterventna ekipa policije , onda je stvarno sve prevršilo svaku meru“, kaže Nada Kalabić stanar Kolubare 2.
Kako ona navodi u toku je prikupljanje potpisa kako bi se pokrenula procedura da se jedan deo postojeće zelene površine uredi kao igralište. „Sakupljamo potpise i puno ljudi je zainteresovano da deci obezbedimo igralište. Vidite i sami da oni nemaju gde da se igraju ,a po zakonu na zelenoj površini ne smeju“, kaže Kalabić.
Već sama deca ne razumeju zašto njihova igra nekom smeta kad kako kažu ne stvaraju buku , već samo igraju fudbal. Jedan od dečaka za Vamediu kaže da ih čika sa prozora snima kamerom. Ukoliko je to tačno policija bi po ovom predmetu morala reagovati jer se radi o maloletnim osobama pa je i zakon jasno definisao postupanje u slučajevima kada se deca mogu snimati i uz čije saglasnosti.

image Komunalnoj policji koja je u više navrata izlazila na teren kako bi reagovala po prijavi nije podneta prijava protiv lica koje je postojeći mobilijar polilo motornim uljem, pa kažu po tom pitanju nisu ni mogli da reaguju. Ipak komunalna policija je ako ništa drugo, informaciju o stanju mobilijara već mogla dobiti iz nekoliko obajava na valjevskim medijima, ali nije poznato da je samoinicijativno reagovala kako bi se počinilac ovog dela uništavanja imovine priveo pravdi. Istovremeno, poznato je i ko je na prostoru livade , odnosno zelene površine sadio drveće bez dozvole , ali kako kažu stanari , niko nije reagovao.
Ova priča ima i drugu stranu medalje. Po saznanjima Vamedie lice koje vodi svoj sada već mali rat sa stanarima Kolubare dva i njihovom decom za sebe je u više navrata izjavilo da je funkcioner ovdašnjeg SNS-a. Tragom ove informacije Vamedia u SNS-u saznaje da je ovo lice predsednik jednog od sektorskih odbora GO SNS-a u Valjevu. Svojevremeno je bio i poverenik Mesnog odbora, ali je na izborima izgubio od Radojice Rstića.
Stanari kažu da je Rstić obišao gradjane u svojstvu odbornika i rekao da će učiniti sve da se na sledećoj sednici Skupštine pokrene takva inicijativa kojom se deci omogućuje igralište. Članovi ove partije u Kolubari 2 navode da će se vrlo brzo obelodaniti da partija ne stoji iza ovog lica . Sa stanarima ovog dela Kolubare koliko u sredu uveče biće održan sastanak kako bi se preciziralo dalje postupanje.
Po saznanjima Vamedie od istog izvora postoje veliki izgledi da u pomenutom delu Kolubare bude uradjeno igralište ili bar jedan deo postojećeg prostora iskorišćen za tu namenu.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.