13 metara široka saobraćajnica do industrijske zone

imageU susret novom investitoru grad je raspisao javnu nabavku za projektovanje pristupne saobraćajnice u dužini od 2,5 kilometra za industrijsku zonu. Saobraćajnica treba da bude široka 7 metara i da ima kružni tok. U tenderu se traži i da se predvidi prostor za instalacije, autobuska stajališta i prostor za pešake.

Tokom ove nedelje grad je raspisao tender za projektovanje saobraćajnice do industrijske zone, a projektanti bi trebalo da budu poznati do 24. septembra. Sobzirom da je grad kupio praktično livade bez pristupnog puta ua industrijsku zonu ulaganja u njenu infrastrukturu neće biti mala. Prvo veće ulaganje nakon dodatnog izdvajanja za dokupljivanje parcela kako bi se postojeće povezale u visini od 40 miliona dinara, jeste projektovanje saobraćajnice. Ova obaveza pripala je gradu dok je za sada poznato da će EPS sam instalirati trafo sa priključkom za industrijsku struju, a Kancelarija za javna ulaganja finansirati postrojenje za preradu otpadnih voda.
Tenderom se traži projektovanje saobraćajnice prvog reda za teško saobraćajno opterećenje sa širinom kolovoza od 7 m i obostranim trotoarima od po 3 m. Dužina saobraćajnice je oko 2.500m. Tu je I kružni tok sa zadacima :
• kolovoz dimenzionisati minimalno kao dvotračni sa saobraćajnim trakama širine 3,5 m, izuzetno 3,25 m;
• kolovoz mora biti dimenzionisan za osovinsko opterećenje od 11,50 t;
• utvrditi planirani broj vozila koji će koristiti saobraćajne priključke (na osnovu kojih će se odrediti potreba za eventualnim dodatnim saobraćajnim trakama za leva skretanja);
• raskrsnice na ukrštanju moraju biti približane pravom uglu;
• obezbediti prioritet saobraćaja na državnom putnom pravcu;
• autobuska stajalište locirati van kolovoza;
• definisati saobraćajne površine za kretanje pešaka;
• rešiti prihvatanje i odvodnjavanje površinskih voda;
• prilikom izvođenja radova na izgradnji voditi računa o zaštiti postojećih i stvaranje uslova za planirane instalacije;
• definisati horizontalnu i vertikalnu signalizaciju.
Ukoliko tender bude realizovan u ovom prvom raspisivanju , projektantima će biti ostavljen vremenski rok da projektovanje I urade , a kako je planirano radovi na ovoj saobraćajnici trebalo bi da počnu na proleće. Procene su da će ulaganje biti oko 120 pa I više miliona dinara. Investitor će kako se moglo čuti na sednici Skupštine vrlo brzo doći u Valjevo da predmetne livade I pogleda .
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.