Sednica Skupštine bez rebalansa

imageSednica Skupštine grada Valjeva biće održana danas sa početkom u 10 sati. Iako je bilo očekivano , na ovoj sednici nema rebalansa budžeta.

Pred gradskim odbornicima danas će se naći programi poslovanja javnih preduzeća i pojedinih ustanova za 2017. godinu, odluke o sprovodjenju konkursa za direktore, subvencije preduzećima, odluke o maksimalnom broju zaposlenih, odluka o izmenama statuta pojedinih ustanova i još oko 15 tačaka dnevnog reda.
U javnosti se još od sednice održane u junu spekulisalo na temu rebalansa budžeta pa je izjavu o tome dao čak i predsednik Skupštine Milorad Ilić koji je jasno naznačio da se rebalansom očekuje smanjenje budžeta za oko 300 miliona. Ipak ova informacija pokazala se kao netačna jer rebalansa nema. Opoziija je iznela u medjuvremenu stav da je minus u budžetu daleko veći od 300 miliona te i da se radi o čak 500 miliona dinara koji su predvidjeni na prihodovnoj strani , a da je realizacija pomenutih miliona daleko manja od očekivane.
Kako Vamedia nezvanično saznaje , rebalansa nema jer se u medjuvremenu poveao procenat mogućih aproprijacija sa 5 na 10%. One omogućavaju izmene na pojedinim pozicijama , ali nisu i ne znače rebalans.
Odbornici će razmatrati i plan komunalne izgradnje koji je pretrpeo izmene i gde se jasno može videti da se od nekih pozicija odustalo, a to se pre svega odnosi na radove Vodovoda ,a potom i na odustajanje od rekonstrukcije stare šeste škole za koju je bilo predvidjeno čak 25 miliona dinara.
Ova izmena plana, tvrde upućeni, više je kozmetička promena nego stvarna jer je pred odbornicima 3,5 milijardi dinara i dalje stavka u iznosu planiranog budžeta pa se tu promene za sada ne vrše pa je moguće odustajanje od mnogo toga ukoliko realizacija budžeta nije onakva kakva je očekivana do kraja godine.
Zakon kaže da se u toku godine može vršiti više izmena odnosno rebalansa budžeta u skladu sa prilivom novca, realizacijom predvidjenih pozicija i planovima i odlukama grada u smislu razvoja i investiranja.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.