Obeštećenje turističkih potrošača

imagePočetak turističke sezone obeležen je čestim vestima o neprijatnostima koje doživljavaju građani od strane turističkih agencija kao organizatora turističkih putovanja, i pored toga što su uredno izvršili svoje novčane obaveze koje nikad nisu tako male.

Uz sve to postavlja se pitanje povraćaja novca i naknade nanete štete.
Malo je poznato da ugovor o turističkom putovanju predstavlja potrošački ugovor i da se sporovi te vrste rešavaju primenom propisa o zaštiti potrošača kojima je utvrđen postupak za ostvarivanje obeštećenja, uključujući i podnošenje tužbe.
Građani koji se smatraju oštećeni treba da organizatoru turističkog putovanja izjave pisanu reklamaciju na ne izvršanje ili nepotpuno izvršenje ugovorenih obaveza, odnosno da izjave raskid ugovora sa zahtevom za delimično ili potpuno novčano obeštećenje.
Organizator turističkog putovanja je dužan da se bez odlaganja takođe pisanim putem izjasni o prigovoru u pogledu njegovog prihvatanja ili ne prihvatanja, od čega zavisi dalji tok rešavanja spora. Ukoliko agencija odbije prigovor, oštećeni potrošač ima pravo na podnošenje tužbe osnovnom sudu u mestu svog boravka – nikako u nekom drugom mestu koje naznači tuženi.
U revoltu zbog loše provedenog ili propalog letovanja, mnogi građani se za pomoć obraćaju inspekcijama ili čak policiji, ne znajući da na taj način ne mogu da ostvare novčano obeštećenje. Naime, ovi i drugi državni organi nisu ovlašćeni da razmatraju sadržinu potrošačkog spora niti da utvrđuju koja strana jeste u pravu, a koja nije.
Važeći propisi o zaštiti prava i interesa potrošača omogućavaju vansudsko rešavanje sporova uz učešće udruženja potrošača, ali i podnošenje tužbe ako se u tome ne uspe. I u jednom i u drugom slučaju pomoć udruženja je besplatna što predstavlja podsticaj građanima da odlučnije zahtevaju obeštećenje od trgovaca i pružalaca usluga koji su skloni nepoštenoj poslovnoj praksi.
Udruženje valjevskih potrošača je na raspolaganju svim našim sugrađanima u pogledu praktične i pravne pomoći prilikom ostvarivanja potrošačkih prava i interesa, uključujući i njihova prava po osnovu ugovora o turističkom putovanju.

Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.