Naš ekspert na čelu Visokog saveta za digitalnu saradnju Ujedinjenih nacija

imageDr Jovan Kurbalija, nekadašnji srpski diplomata, osnivač i direktor Diplo fondacije i Ženevske Internet platforme, imenovan je za izvršnog direktora Sekretarijata i člana Visokog saveta za digitalnu saradnju.

Ovaj savet je 12. jula 2018. godine osnovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guteres.Savet je osnovan kako bi davao preporuke o tome kako ojačati međunarodnu saradnju u digitalnom dobu. Glavni cilj rada Saveta je ostvarivanje promena koje digitalne tehnologije omogućavaju u osnaživanju pojedinaca i društava širom sveta, uz bezbednost od rizika i neželjenih posledica digitalizacije.

Savetom će predsedavati Melinda Gejts, suosnivač fondacije Bil i Melinda Gejts, i Džek Ma, osnivač Alibaba grupe. U radu Saveta će učestvovati 20 remonimranih stručnjaka – ministara i lidera iz vladinog i privrednog sektora, akademije, civilnog društva i stručne zajednice, među kojima i jedan od osnivača Interneta, Vint Serf.

Najavljujući osnivanje Saveta, generalni sekretar Guteres je izjavio: “Opseg, rasprostranjenost i brzina promena koje omogućavaju digitalne tehnologije su bez presedana, ali postojeći načini i nivoi međunarodne saradnje u ovom domenu nisu dorasli izazovima koje proces digitalizacije nosi sobom.”

Profesor Kurbalija je pionir u oblasti sajber diplomatije od 1992. godine. Svojim višegodišnjim istraživanjem ove oblasti, dr Kurbalija je postavio okvir za dalja proučavanja i diskusiju o regulativi i uticaju Interneta na diplomatiju, i međunarodnih odnosa na Internet, zbog čega je imenovan za zvaničnog (ex officio) člana Visokog saveta i izvršnog direktor Sekretarijata Saveta.

„Čast mi je da služim ovom Savetu u ovom odlučujućem vremenu kada se digitalne mogućnosti ubrzano uvećavaju. Savwt će se reflektovati na trenutni digiatlni razvoj, i još važnije, otvoriti nove horizonte digitalne saradnje“ – kaže dr Jovan Kurbalija u svojoj prvoj izjavi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.