DS: Katastrofa i neuspeh vlasti na svakom polju

imageZašto nema rebalansa budžeta, pitaju valjevske demokrate. Stanje u javnim preduzećima po njihovom mišljenju više je nego loše , a investicije u gradu ne postoje. Pavlović najavljuje ujedinjenje opozicije i izbore za narednu godinu.

Po rečima Slobodana Pavlovića predsednika GODS manjak u budžetu je oko 600 miliona , pri čemu najveći udeo imaju sredstva od planirane , a neprodate imovine.“Zašto grad ne uradi rebalans da korisnici budžeta vide gde su? Od rebalansa nema ništa važnije. Jer svrha rebalansa je da olakša život i način funkcionisanja grada, da poboljša kvalitet i ubrza usluge koje se pružaju.Svaki budžet treba da se radi u tri nivoa, a to je najpre novo zapošljavanje i tu je najvažnija stvar opremanje industrijske zone , ono što bi dovelo nove investitore. Druga stvar koju treba uraditi je smanjenje aerozagadjenja i treća stvar je uvodjenje elektronsko poslovanje uprave“, kaže Pavlović.
Pavlović kaže i da se iz pristiglih izveštaja javnih preduzeća vidi da nijedne ozbiljne kapitalne investicije nije bilo. „Vodovod, u 2017. 232 radnika , a 2012. godine bilo 218. Mnogo toga ovde lepo zvuči , ali sve je posledica investicije grada od 31 miliona i zato postoji iskazana dobit. U prošloj godini preko 900 intervencija na vodovodnoj mreži , to je ogroman broj intervencija. Rekonstruisano je 6,5 km mreže, a izgradjeno još 6,9 km. To je premalo. Na SCAD sistem planirano investiranje od 9 miliona , a investirano 3, a taj sistem je osnov svakog rada jer nam ukazuje stanje u vodovodnoj mreži u svakom trenutku. Zahvaćeno vode 11,2 miliona kubika, a proizvedeno 10.6 kubika , znači postoje gubici oko samog zahvatanja vode. A onda vidimo da je realizacija fakturisano 4,8 miliona kubika i odatle se vidi da su gubici u mreži 58,5%“, ukazuje Pavlović.
Konstatujući da su gubici u tim merama više nego neprihvatljivi on navodi da se 500 000 evra gubi na ovaj način , a da bi taj novac mogao biti značajnije iskorišćen. Sve izneto ukazuje i na činjenicu da je pred Vodovodom najvažniji zadtak rekonstrukcija vodovodne mreže.
Demokrate su se osvrnule i na Toplanu rekavši da dobitak od 50 miliona nije relevantan jer u ukupan iznos nije uračunata amortizacija od 129,8 miliona dinara. „ Toplana je bila u debelom gubitku. Prošle godine jeizgradjeno samo 260 metara vrelovodne mreže. To ne da je premalo nego je to strašno. I u ovom trenutku prva stvar koju Toplana treba da uradi jeste da priključuje državne korisnike. Pre svega Bolnicu, potom Krušik, a treći pravac je Zavod za javno zdravlje, Šesta škola i obdanište. Mi imamo situaciju da Bolnica i Zavod nisu priključeni , a oni pričaju o zagadjenju. Nakon toga tu je pravac prema MZ Gradac. Tako se može povećati grejna površina. Iskorišćenost Toplane je sjajna 86%. Ali prvo moramo priključiti državne institucije , oni treba da daju primer gradjanima. Za gradjane se mora smanjiti cena“, objašnjava Pavlović.
On navodi da ponovo nema izveštaja Poleta , a za izveštaj JKP Vidrak Pavlović kaže da je rekord postignut i nikad manjoj dobiti od 120 000 dinara. „ Prvi put tako mala dobit i to je sramno i ispod svakog nivoa. Oni su predvideli od toga da 500 evra investiraju, baš nas zanima kako će to izvesti i koja je to investicija u toj vrednosti. Nas zanima i kada će biti Vidraku vraćena sredstva sa čišćenja i pranja ulica koja su skinuta jer je više nego očito da su oteta“, zaključuje Pavlović.
Po njegovom mišljenju šest godina je i previše vremena da ova vlast nešto uradi , ali da je više nego očito da nisu ništa uradili. „Dokaz da se ovde sve pogrešno radi je i činjenica da je najpre kupljena industrijska zona , odnosno zemljište , a sada se radi studija o isplativosti uopšte tog prostora. Mi smo kupili zonu Stefil , a smisao svega je bio da se izmire potraživanja prema ljudima koji su radili u Stefilu i da ujedno grad dobije prostor za industrijsku zonu. Ovo što je sada uradjeno prevazilazi sve. Kupiti zonu bez infrastrukture je pitanje za ovu vlast, kako je to moguće?“
Na pitanje novinara da li su informisani o sastanku zaposlenih koji je održan u Domu zdravlja , Pavlović kaže da su pročitali u medijima , ali da nisu kontaktirani od strane zaposlenih, ali da istini za volju nisu ni oni njih kontaktirali. „Ovde ima more loših stvari . Vrlo brzo će se ujeditniti opozicja i vrlo brzo će biti izbori i eto prilike gradjanima da za sve što su nezadovoljni iskažu to na izborima“, kaže Pavlović.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.