Dačić: Izdajnici nikad nismo bili

imageSocijalistička partija Srbije 28 godina postojanja obeležila svečanom sednicom Glavnog odbora u Valjevu. „Mi izdajnici nikad nismo bili i niti ćemo biti“, poručio je predsednik partije Ivica Dačić.

Članovi GO, visoki funkcioneri, poslanici i ovdašnji odbornici, koalicioni partneri i gosti okupili su se u Valjevu na svečanoj sednici upriličenoj povodom 28 godina od osnivanja Socijalističke partije Srbije. Predsednik SPS-a Ivica Dačić podsetio je prisutne na same početke ideje socijalizma koja svoje uporište kako kaže blisko vezuje za komunizam Karla Marksa. „Mnogo je jubileja u ovoj godini , 200 godina od rodjenja Karla Mrksa, 100 godina od Oktobarske revolucije i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. I danas smo ovde na prostorima gde su vodjene najvažnije borbe tokom tog rata. Tada je trećina stanovništva izginula , a da mogu da sve osmotre sa ove distance od 100 godina nisam siguran da bi krenuli u rat da su znali da se bore za Jugoslaviju, a ne za Srbiju. Mi smo narod koji je platio najvišu cenu ujedinjenja naroda na ovim prostorima.Jer drugi su kasnije sve to obezvredili,a mi smo i dalje ostali na onome što smo imali i pre tog ujedinjenja“, rekao je Dačić.

image U obraćan ju prisutnima Dačić je u više navrata ponovio da su Srbi progonjen narod uz etničko čišćenje i zločine nad Srbima. „Pogledajte ove cifre. U Hrvatskoj je pre rata bilo 560 000 Srba, a sada 180 000 Srba. U Prištini je bilo 400 000 Srba , a sada samo par stotina, ako ima i toliko. U Prizrenu, gde sam rodjen bilo je 10 000 Srba , a sada 25 ili 26 Srba. Treba li da govorimo o 1,7 miliona nastradalih u Drugom svetskom ratu? Za tako mali narod velike su to cifre, ogromne žrtve“, konstatovao je Dačić.
On navodi da SPS nije kolektiv dnevnopolitičkih aktivista već je SPS organizovan u ozbiljnu političku partiju koja počiva na dva stuba: socijalne pravde i patriotizma. „Nema Srbije bez SPS-a niti socijalne ideje bez nas, a nema ni SPS-a bez Srbije. U svakom sistemu postoje greške, ali posle 2000 godine se pokazalo da su problemi ostali i da su oni mnogo dublji od vremena nastanka SPS-a. Srbi su najveće žrtve , bombardovanjem je počinjen ratni zločin i Srbija ne sme da odustane od nacionalnog interesa i ne sme da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Mi izdajnici nikad nismo bili niti ćemo biti“, poručio je predsednik socijalista.

image Osvržući se na 5. oktobar Dačić konstatuje da oni koji su ga proizveli danas ne postoje, ali da su iza njih ostale ogromne posledice u vidu privatizacija koje su uništile privredu, uništenje obrazovanja , zdravstva. „Oni nisu uspeli da sačuvaju ni državnu zajednicu i za njihovog vremena je Kosovo proglasilo nezavisnost. Pogledajte ako su tada reagovali. Dirigovano, onako kako su im govorili da treba. Ne mogu da verujem da nezavisnost Kosova nije mogla da se spreči. Mi smo za evropski put, nikada i nismo bili protiv. Ali sada vidimo da nam osporavaju naše nacionalne interese, naše nacionalane prijatelje i za Kosovo misle da je tu sve rešeno. I zato nam je sada potrebno veliko umeće. Opozicija? Niti su veće patriote, niti su veći Evropljani. Sve imaju samo im fali narod,“rekao je Ivica Dačić.

image Za aktuelnu koaliciju u kojoj se SPS nalazi Dačić kaže da sa Vučićem SPS deli zajedničke ciljeve: obezbedjenje budućnosti zemlje, ekonomski razvoj uz zadržavanje osnovnih principa socijalne pravde.
Dačić je na kraju svog obraćanja povodom 28 godina od osnivanja SPSa najavio Kongres ove partije za 22. decembar tekuće godine.
S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.