Bez nestašice krvi, ali se stare navike davalaštva sporo menjaju

imageDva meseca nakon što je počela primena novog Zakona o transfuziologiji, po kome dobrovoljni davaoci krvi više ne mogu samostalno davati krv u bolnici, rezultati dobrovoljnog davalaštva su slabiji nego pre. U valjevskom Crvenom krstu objašnjavaju da su uzrok tome stare navike i sporo prilagođavanje na novi Zakon.

Po novom Zakonu o transfuziologiji, koji se primenjuje od 1. maja, krv se prikuplja jednom sedmično u prostorijama Crvenog krsta ili na terenu, na akcijama koje organizuje Institu za transfuziologiju.
Nakon prva dva meseca primene novog načina prikupljanja krvi, kako priča sekretar valjevskog Crvenog krsta Miroslav Đukić, došlo je do pada broja prikupljenih jedinica krvi u odnosu na prethodni period.
“U maju je prikupljano prosečno po 30 jedinica nedeljno, što je duplo manje u odnosu na potrebe bolnice u Valjevu od 60 jedinica nedeljno. U junu je bilo 71 jedinica krvi nedeljno, zahvaljujući akcijama koje su organizovane u Brankovini i u „Krušiku”. Jednostavno, to pokazuje da se navike dugogodišnjih davalaca krvi sporo menjaju, jer oni sada moraju da se unapred prilagođavaju nedeljnim terminima, a on je utorkom od 10 do 16 časova u našim prostorijama”, objašnjava Đukić.
Inače, plan Službe za transfuziju valjevske bolnice predviđa minimalnu godišnju potrebu od 3.600 jedinica krvi, odnodno, 70 jedinica sedmično, što je neophodno za nesmetano funkcionisanje bolnicu. Novi Zakon o transfuziologiji predvideo je da Institut za transfuziju krvi u saradnji sa Crvenim krstom na našoj teritoriji organizuje akcije kojim se obezbeđuju dovoljne rezerve krvi za bolnicu i da bolnicu tim neophodnim rezervama snabdeva dva puta nedeljno.
Kako objašnjava Đukić, nedostatak jedinica krvi koje treba da se dobiju davalaštvom utorkom, kompenzuje se organizovanjem akcija dobrovoljnog davalaštva na terenu. Nakon akcije koja je organizovana u Kovačkom centru, kako kaže, uslediće akcije u Novom Naselju, na “Platanima” i u “Krušiku”, tako da je ubeđen da letnje nestašice krvi, kao i prethodnih godina, neće biti.
“Mi smo bili jedina zemlja u okruženju i Evropi koja je imala takav sistem davalaštva krvi. Po novom sistemu, sa bankama krvi, ne može da se desi da je negde nema dovoljno, a negde više nego što treba, jer Institut blagovremeno obezbeđuje potrebne rezerve krvi”, kaže sekretar Crvenog krsta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.