Spajanje više nije tema?

imageDok se ostavke nižu jedna za drugom, a nijedno od javnih preduzeća nije zablistalo u poslednje dve godine ili je praktično samo nastavilo rad od ranije, svojevremeno najavljivano spajanje preduzeća palo je polako u zaborav.

JKP Polet izvesno sudeći po izveštaju o radu nije se proslavilo ni sa novim kadrovskim rešenjem, a razlog tome sigurno jeste u činjenici da su dugovi preduzeća premašili realne okvire za njegov samostalni oporavak. Stvari bi se , kažu upućeni, mogle staviti na svoje mesto jedino ukoliko bi gradska uprava ubrizgala novac iz budžeta, ali to zakonom nije dozvoljeno bar ne za pokrivanje duga dok su investicije sasvim druga priča. Više nego ikad otvorena su pitanja funkcionisanja ovog preduzeća ili bi bar trebalo da su otvorena.
Sa druge strane uvek solventno preduzeće JKP Vidrak praktično je u 2018. godinu ušlo „iskasapljenog“ budžeta pa se rešenje za minus koji se nazirao za 2018. godinu, samo trenutno rešio. Smanjenje ključnih pozicija čišćenja i zelenila , osnovnih segmenata i razloga uopšte postojanja ovog preduzeća , dovelo je sve u situaciju da se glasno komentariše nepostizanje potrebnih standarda ili bar onih koje je ovo preduzeće ranijih godina postavilo. Iako praktično nikada nije objašnjeno zašto se težilo ka tome da se standardi spuste i zašto je novac preusmeren na neke druge stvari , jasno je da pretpostavka uskraćenja budžeta za više od 50 miliona dinara nije bila dobra.
Za spajanje ova dva preduzeća čulo se najpre kao rešenje za probleme JKP Polet koje bi praktično bilo utopljeno u preduzeće koje dobro posluje. Nove informacije usledile su prošle godine u letnjim mesecima za vreme trajanja konkursa za izbor direktora u JKP Vidrak kada je konačno i na sednici Skupštine bilo potvrdjeno da će se preduzeća spojiti pa je neophodno imenovati vršioca dužnosti direktora kako bi se spajanje pripremilo , a tek onda izarati direktora sa mandatom od 4 godine. Predlog komisije za izbor direktora tada sa ovim objašnjenjem na Skupštini nije prošao. Sada gotovo godinu dana kasnije nema ni pomena o spajanju preduzeća. Umesto toga izvesno će po zakonu zbog ostavke sadašnje vd direktorke biti imenovan novi vršilac dužnosti do opet nekog raspisivanja konkursa.
Da je spajanje ove dve firme loše ukazivao je dugo vremena Slobodan Pavlović šef odbroničke grupe DS u Skupštini govoreći da je Vidraku nepotreban teret u vidu Poleta. Kao i svaka druga analiza i stav opozicije ova razmišljanja demokrata niko od odgovornih nije registrovao.
I tako smo došli do toga da više niko o tome ne govori, a shodno informacijama iz oba preduzeća niko ništa i ne radi po tom pitanju. Da bi se uopšte pokrenule procedure za spajanje neophodno je da to bude odluka Skupštine pre svega, a potom bi oba preduzeča sačekali brojni akti koji bi morali biti doneti i pre svega analiza rada pa i imovine.
Da li bismo onda mogli da stavimo tačku na ovu priču pa i da se zapitamo čemu je ona zapravo poslužila u jednom trenutku? Da li je baš spajanje bila tema ili nešto drugo?
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.