Šamaranje dečaka diskriminacija po rasnoj osnovi?

imageEvropski centar za prava Roma smatra da je slučaj šamaranja romskog dečaka u centru grada zapravo diskriminacija po rasnoj osnovi. Trenutno su pred sudovima toku dva postupka.Jedan protiv službenika uprave Nikole Ilića koji vode po privatnoj službi roditelji dečaka, a drugi na Ustavnom sudu protiv Osnovnog javnog tužilaštva iz Valjeva koje je Iliću ponudilo oportunitet.

Vamedia je svojevremeno pisala o slučaju kada je romskog dečaka koji je svirao harmoniku u centru grada išamarao službenik Gradske uprave Nikola Ilić . Tužilaštvo u Valjevu koje je postupalo po krivičnoj prijavi protiv Ilića istom je za slučaj šamaranja ponudilo kaznu oportuniteta što je Ilić i prihvatio čime je priznao delo i uplatio kaznu od 30 000 dinara u humanitare svrhe. Roditelji rosmkog dečaka potom su podneli privatnu tužbu za diskriminaciju i naknadu štete.
Ovaj spor vodi se pred Višim sudom u Valjevu. U iskazu na sudu majka dečaka R.P. je o dodgadjaju od 21.jula 2016. godine rekla da je Ilić najpre prišao detetu koje je sviralo harmoniku ispred Gradske kuće i zapretio mu da će „polomiti i njega i harmoniku“ ako ne prestane, a onda nešto kasnije u povratku, dečaku udario šamar. Majka R.P. ostala je pri tvrdnjama da je službenik njenog sina „sve vreme psovao i vređao na nacionalnoj osnovi“.
U svoju odbranu Ilić je na sudu izjavio da je dečak svirao jednu istu melodiju i stih jedne pesme pa i da to nije ličilo na sviranje nego na buku. Dodao je da je sa posla izašao uz dozvolu nadređenog, priznajući da je dečaku zapretio „razbijanjem harmoniku“, te da ga je u povratku „želeći da ga zaplaši“, udario po obrazu. Ilić je, međutim, kao glupost i izmišljotinu odbacio tvrdnju da je dečaka vređao na nacionalnoj osnovi.

image „Iako će konačnu pravnu ocenu dati sud, smatramo da su okolnosti slučaja takve da je vrlo verovatno da je Nikola Ilić diskriminisao romskog dečaka. Smatramo da nije u pitanju bilo romsko dete, ne bi izašao na ulicu i izigravao dežurnog „redara“ i regulisao javni red i mir, jer mu je navodno smetala buka. Simptomatično je da je u postupku pred policijom i tužilaštvom Ilić ponavljao da se radi o „romskom“ detetu, što sugeriše da je bio pristrasan u pogledu njegove etničke pripadnosti. U suprotnom, nacionalnost dečaka ne bi uopšte ni spominjao“, kaže Andrea Čolak, pravni konsultant Evropskog centra za prava Roma (ERRC).
Čolak tvrdi i da je postupanje tužilaštva u Valjevu pokazalo da se slučaj nasilja nad rosmkom decom toleriše.“ Naime, pred Ustavnim sudom u toku je postupak po ustavnoj žalbi zbog kršenje ljudskih prava od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, s obzirom da je donelo odluku da na delo sa elementima zastrašivanja i nasilja nad detetom primeni načelo oportuniteta i krivično ne goni službenika gradske uprave, kao da je u pitanju neko lakše krivično delo“, objašnjava Čolak. Novo ročište za Ilića zakazano je za 13.jun ove godine, a u samoj Upravi dugo se spekulisalo na temu toga da li je Ilić imao dozvolu za izlazak iz kancelarije ili nije s obzirom da se to dogodilo u vreme radnog vremena. Kako je kasnije rečeno Ilić je izlazak uredno prijavio nadredjenom.

image

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.