Raspisani konkursi za direktore izuzev u Vidraku

imageIako je bilo predvidjeno, na poslednjoj sednici Skupštine nije raspisan konkurs za izbor direktora u JKP Vidrak. Ova tačka dnevnog reda je skinuta , a konkurs je raspisan za direktore JKP Polet i JP Kolubara.

Kako je rečeno na početku sednice Skupštine sednica je sazvana zbog brojnih kadrovskih rešenja ipak na samoj sednici sa dnevnog reda je skinuta tačka raspisivanja konkursa za izbor direktora JKP Vidrak. Nije bilo ni objašnjenja šta je razlog iz kog ovaj konkurs ne treba da sada bude raspisan. Skupština je na istoj sednici uvažila ostavku ranijeg vd direktora Ksenije Badem Nenadović i nna njeno mesto postavila Jelenu Kalat.
Odlukom Skupštine biće raspisani konkursi za mesta direktora u JKP Polet gde je trenutno u statusu vd direktora Slobodan Andrić i u JP Kolubara gde je trentno vd direktor Zoran Mitrović.
Nakon odlaska sa mesta direktora Djordja Milanovića pre dve godine JKP Vidrak je do sada vodilo dvoje vršilaca dužnosti . Najpre Sladjana Marković koja se na tom mestu zadržala malo više od godinu dana i koja je potom konkurisala na mesto direktora i po mišljenju komisije ispunila uslove i bila predlog komisije za izbor direktora . Na sednici Skupštine potom Markovićeva nije izabrana za direktora jer je kako je navedeno do kraja godine očekivano spajanje JKP Polet i JKP Vidrak. Iako nijednog trenutka nije rečeno , u javnosti pa i skupštinskom holu glasno se spekulisalo o njenom neizboru i nepostavljanju pa se moglo čuti da se Markovićeva nije „dopala“ pojedinim funkcionerima SNS-a. Do spajanja nikada nije došlo , a Markovićeva je zaposlena u Vidraku na mestu pomoćnika direktora. Nakon nje u novom statusu vd direktora našla se Ksenija Badem Nenadović koja se na tom mestu zadržala i manje od godinu dana i koja je podnela ostavku na ovo mesto. Sada je Skupština imenovala trećeg vršioca dužnosti Jelenu Kalat, ali nije raspisala konkurs za mesto direktora u ovom preduzeću.
Na osnovu svega vidjenog nejasno je na koji način vladajuća partija misli da je moguće postići rezultate ukoliko se direktori odnosno vršioi dužnosti smenjuju kao na traci. Jasno je da nijedan direktor ne može pokazati rezultat na osnovu samo nekoliko meseci vršenja te dužnosti , Taj vremenski period dovoljan je tek za upoznavanje sa sistemom preduzeća dok za realizaciju predloga za poboljšanje poslovanja izvesno treba više od tog skraćenog vremenskog perioda.
JKP Vidrak je preduzeće koje trenutno radi sa budžetom manjim za blizu 50 miliona u odnosu na prethodne godine, a kako bi se poslovanje održalo solventnim povećana je cena usluga ovog preduzeća.
Ipak, izbor direktora shodno odluci Skupštine se očekuje u JKP Polet i JP Kolubara.
Na sednici skupštine odbornici DS—a Duško Rakić i Milka Erić govorili su na temu uslova koji su postavljeni pa se moglo čuti da nije najvažnija stvar da li direktor govori engleski kao i da je nejasno koji su kriterijumi podrazumevajući za poznavanje rada na računaru kad sada i mala deca poznaju rad na računaru. Rakić je za govornicom zatražio da se sa pravnom službom grada proveri i mogućnost kvalifikovanja odredjenih fakulteta. „Mi ovde na ovakav način imamo situaciju da biramo ljude koji dolaze sa fakulteta koji se ne nalaze ni medju hiljadu fakulteta u Evropi i niko ne zna o čemu se tu radi i oni se isto tretiraju kao oni koji dolaze sa Univerziteta koji u našoj zemlji imaju kredibilitet i kvalitet. Postoji spisak tako reći rang lista tih fakulteta. Da li je moguće da neko izvrši proveru i utvrdi da li se taj i taj fakultet nalazi makar u prvih 500 ili potom hiljadu pa da na osnovu toga dobijemo odredjeni broj poena? Ne bi bilo loše da to pravnici pogledaju“, rekao je Rakić.
Zamenica načelnika Gradske uprave Dragana Djenić je govoreći o kriterijumima koji su postavljeni kaže da postoji u Srbiji nešto što se zove Katalog zanimanja . „U tom katalogu jasno je definisano šta je potrebno za neke funkcije i mi smo se pridržavali toga. Ono što je tamo navedeno kao neophodno nalazi se upravo u kriterijumima koje smo i postavili“, rekla je Djenić.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.