Komisija za …?

      Нема коментара на Komisija za …?

imageGradsko veće formiralo je još jednu komisiju, a ovoga puta u pitanju je komisija za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti grada Valjeva.

Kako se navodi u prispelom materijalu cilj ove komisije je nadzor i izbegavanje preklapanja i ponavljanja inspekcijskog nadzora.Gradsko veće dalo je zeleno svetlo za formiranje komisije koja će koiko je moguće razumeti, praktično biti koordinaciono telo nad inspekcijama , a u n jemu učestvuju tri odeljenja: za inspekcijske poslove, za budžetsku inspekciju i za naplatu izvornih prihoda grada.
Komisija ima pet članova , a njome predsedava pomoćnik gradonačelnika Saša Simić dok je njegov zamenik u ovoj komisiji Nikola Radojičić. Ostali članovi su : Ruža Stojković šef odseka za prinudnu naplatu, Aleksandar Janković načelnik odeljenja za inspekcijske poslove, Slavica Pavlović načelnik odeljenja za naplatu izvornih prihoda, Zoran Emreković budžetski inspektor, Usref Osmanović šef odseka za inspekcijski nadzor.
Iz pristiglog materijala može se videti da su poslovi i zadaci ove komisije razmatranje i mišljenja na predloge inspekcijskog nadzora, praćenje dostignutog nivoa koordinacije inspekcija, uskladjivanje rada inspekcijskog nadzora i rada inspekcija, razmena informacija u vršenju nadzora, razvoj informacionog sistema u cilju efikasnog vršenja inspekcijskog nadzora, razmatranje izveštaja, mišljenja, metodoloških materijala i priručnika, analiza potreba za finansiranjem inspektorata,da se stara o službenoj interenet stranici gde se objavljuju propisi i dokumenta itd.
Pomalo je nejasno koliko je moguće recimo da neko od pomenutih članova uradi softver koji se pominje jer niko od pomenutih nije informatičar, nejasna je i razmena informacija kada je inspekcijski nadzor u pitanju jer se radi o različitim oblicima nadležnosti, s obzirom da komunalni ili gradjevinski inspektori nemaju direktnu vezu sa budžetskim inspektorom. Potom ne traba zaboraviti da je Aleksandar Janković načelnik odeljenja inpekcija te i da mu je Usref Osmanović podredjeni u smislu ranga i koliko je poznato njihove kancelarije nalaze se jedna pored druge sa zajedničkim medjusobnim vratima pa je pitanje koordinacije njihovog rada diskutabilno u smislu prostog pitanja da li oni do sada nisu komunicirali? Novina je potom da Pavlovićeva i Stojkovićeva takodje ne komuniciraju, ako se zna da je jedna načelnik odeljenja , a druga šef u tom istom odeljenju. Ili je ova komisija podsticaj komunikacije , rad na sinergiji?
Kako mediji ne prisustvuju sednici Veća moguće je da je ovo objašnjeno , ali nije poznato. Ipak u delokrugu nadležnosti i obaveza se navodi da će ova Komisija pružati informacije na upit lica koja se odnose na delokrug inspekcije, a Veću će podnositi izveštaje svakih 90 dana.
Ali, da pretpostavimo da će komisija ubrzati rad, skratiti procedure , smanjiti preklapanja, ostaje ipak jedno pitanje –Kako je moguće da 50 godina niko nije došao na takvu ideju? I više od 50 godina postojale su iste službe manje više pod istim ili drugačijim nazivom. Te iste službe tada su zapošljavale daleko manji broj ljudi, pa je to možda razlog osnivanja ove komisije. Ili je to pak samo još jedna komisija medju sada već desetinama komisija i radnih tela?
A možda ipak da sačekamo prvi izveštaj za 90 dana?

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.