Posle 112 godina nastup pod tudjim imenom?

imageCentar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević pohvalio se odlaskom i učešćem na prestižnom festivalu u Nemačkoj. Ovu lepu informaciju kvari činjenica da se Abrašević ne pominje ni u programu ni opisu festivala. Umesto Abraševića pominje se AKUD „Mika Mitrović Jarac“ . Zašto je sramota nastupati pod imenom Abrašević Valjevo?

 

Posle 112 godina postojanja na šta su posebno ponosni članovi nekadašnjeg KUD Abrašević i sada CZNTK Abrašević, što posebno ističu, ovo društvo trenutno je na festivalu u Nemačkoj . Festival nosi naziv „Danetzare“, a na njemu učestvuju Ukrajina, Ekvador, Srbija, Meksiko, USA, Slovačka Kenija, ali i nemački gradovi Drezden, Erfrut kao domaćin, Rudolstad i Biligem.
Svaka zemlja ima svog predstavnika. Na zvaničnoj internet prezentaciji festivala za svaku zemlju napravljen je poseban odeljak u kome se predstavlja i opisuje predstavnik države. Kada je Srbija u pitanju , predstavlja je AKUD „Mika Mitrović Jarac“ gde se navode pojedinosti o ovom društvu. I uz pomoć prevodioca nemoguće je pronaći Abrašević niti Valjevo.
Podsetimo još jednom da na fejsbuk stranicci CZNTK Abrašević Valjevo jasno stoji opis puta, hvala o putovanju i festivalu pa čak i fotografija plakata festivala. Samo što na zvaničnom sajtu festivala nema Abraševića.
Da li onda možemo pretpostaviti da će Abrašević nastupiti ili da trenutno nastupa pod drugim imenom?
U pokušaju da saznamo kako su uopšte povezani MMJ i CZNTK Vamedia saznaje da je jedan od čelnih ljudi AKUD MMJ zapravo Srba Ninković aktuelni sekretar Saveza amatera i lice koje je valjevski CZNTK angažovao kao umetničkog rukovodioca ili osobu koja vikendom drži probe igračima. Za ovaj angažman CZNTK Abrašević Valjevo Ninkoviću isplaćuje po nezvaničnim saznanjima 48 000 dinara. Ipak informacija o visini honorara za sada nije zvanično potvrdjena.

 

image Da li to znači da je valjevski čuveni Abrašević sada samo ispomoć nekom društvu koje učestvuje na festivalu?
Da li treba da podsećamo na brojne turneje i festivale koje je svojevremeno KUD Abrašević imao u zemlji i inostranstvu? O svakom od njih javnost je tada putem medija obaveštavana. Šta se onda dogodilo? Kako smo za 8 miliona dinara koje grad izdvaja iz budžeta za ovo društvo mi zapravo dobili društvo koje se ne može pojaviti pod sopstvenim imenom?
Da li je ovim praktično narušena tradicija od 112 godina?
Kako Vamedia saznaje pojedini članovi UO nove Ustanove bili su uznemireni informacijom da o našem predstavniku nema ni pomena na festivalu. Ova informacija izazvala je ozbiljne razmirice pa su po saznanjima Vamedie zatražene i neke ostavke medju onima koji su mislili da nije u redu učestvovati negde kao ispomoć.
Sagovornik Vamedie nije imao reči hvale za ovakvo postupanje. „Ako je istina, a proverićemo, da su deca dala novac za učešće, a da ne nastupaju kao CZNTK onda stvarno treba preispitati stvar ispočetka“, kaže sagovornik Vamedie i dodaje:“ Ukoliko pak Abrašević nastupa pod svojim imenom to mora biti objavljeno i zatražena ispravka i izvinjenje organizatora festivala zbog ovakvog previda. A na stranici festivala mora biti dat opis našeg društva i grada Valjeva kao što to stoji za Beograd. To su sve reference ovog društva i one moraju biti zabeležene u istorijatu. Učešće na tom festivalu jednom će biti i referenca za neki drugi festival. Ovako, mi to ne možemo da upišemo nigde. Dakle, organizator mora snositi odgovornost ako učestvujemo ,a oni to nisu objavili. Ili već neko drugi ko je uopšte odveo igrače pod ovim uslovima“.
Istina je , što je potvrdjeno i na konferenciji za novinare da je odedjeni broj igrača napustio CZNTK, ali na žalost i činjenica da sada imamo negovanje tradicije koje se očito stidimo.
S.V.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.