Planovi za Dom vojske

imageGrad Valjevo opredelio je namenu objekta Doma vojske pa će pomenuta zgrada biti uredjena za bibliotečku namenu. Ova odluka grada nije ujedno i prenos vlasništva niti odluka o pravu korišćenja, a aktuelna direktorka Biblioteke Violeta Milošević na konferenciji za novinare najavila aktivnosti na izradi projektne dokumentacije.

Mnogo priče o Domu vojske Skupština grada konačno je defiisala kroz odluku o nameni zgrade , odnosno opredelivši je za poslove biblioteke. Grad Valjevo je ranijih godina izvršio radove na enterijeru zgrade kako bi se ista zaštitila od propadanja, a odluka o nameni, što je preduslov da bi se znalo kakav projekat unutrašnjeg uredjenja će biti uradjen, praktično nije donošena. Sada kada je Skupština donela odluku da u ovom prostoru jednom bude biblioteka direktorka Biblioteke Ljubomir Nenadović Viloleta Milošević kaže da je osnovna ideja i motiv bila varijanta da se krene u gradnju novog objekta ili adaptaciju neke postojeće zgrade. „ Grad je obavezan zakonom da se stara o svojoj imovini pa i o Domu vojske, a istovremeno je obaveza grada da omogući postojanje i funkcionisanje bibliotečko informativne delatnosti na svojoj teritoriji . Ove dve činjeice spojene su u jednu odredjivanjem namene Domu vojske za buduću biblioteku. Po ovom pitanju za protekle četiri godine pribavli smo mišljenja relevantnih organizacija ustanova i tela, tako da je Narodna biblioteka Srbije izvršila nadzor i definisala u kojim segmentima je taj nedostajući prostor važan i u kojim segmentima se otežava rad biblioteke. Istovremeno uradjena je procena adaptacije Doma vojske za bibliotečku delatnost. Uradjen je niz analiza i došlo se do zaključka da u toj zgradi ostvarujemo 3 600 kvadrata koja nam nedostaju“, rekla je Milošević na konferenciji za novinare.
Kako i sama kaže, Biblioteka prolazi kroz faze transformacije, ali je i dalje podrška svim ustanovama i svakom segmentu života u jednoj zajednici. „Biblioteka treba da postane regionalni centar koji kreira kulturni život. Računamo na podršku ministarstva kulture i podršku grada, ali i na sve fondove koji su otvoreni ili će se otvoriti. O tome koliko će koštati znaćemo više kada Savet biblioteke koji je posebno formiran da uradi projektni zadatak na osnovu kog ćemo raspisati konkurs da bismo dobili projekat, završi svoj rad“, kaže Milošević.
Ipak po zakonu jedino ko može da vodi investicione radove jeste vlasnik zgade u ovom slučaju je to grad. Tek nakon što svi radovi budu izvedeni od strane grada , ključevi mogu biti predati biblioteci. Odnosno donošenjem odluke o nameni , Skupština je stvorila uslove za donošenje odluke o davanju na korišćenje Doma vojske Matičnoj biblioteci. Da bi zgrada pripala Biblioteci neophodna je takva odluka koja mora sadržati potpisivanje ugovora izmedju grada i Biblioteke pri čemu će biti definisane obaveze i pravila korišćenja.
Da to neće biti brzo svesni su i u Biblioteci što Miloševićeva i potvrdjuje govoreći na način da se rokovi nisu pominjali jer rokova nema ni u skupštinskoj odluci.
Biblioteka trenutno funkcioniše na dve lokacije u gradu. Svojevremeno je postojala odluka da se zgrada Doma vojske proda, ali su uslovi koji su dati za obavljanje mogućih delatnosti u zgradi zakočili prodaju.
Da li će grad već naredne godine započeti aktivnosti na unutrašnjem uredjenju objekta biće vidljivo već u budžetu za 2019. godinu kojim za tu namenu moraju biti opredeljena sredstva.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.