Medju podnete 102 krivične prijave i Valjevci

imagePripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija uhapsili su 27 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 102 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su koruptivnim krivičnim delima i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetili budžet Republike Srbije i drugih privrednih i fizičkih lica za više od 1,2 miliona evra.

Akcije usmerene na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije sprovedene su na teritoriji Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Kragujevca, Kikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, pranje novca, falsifikovanje novca, neovlašćeno organizovanje igara na sreću, nedozvoljena trgovina, prouzrokovanje lažnog stečaja, poreska utaja i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Među uhapšenima su zaposleni u opštoj bolnici u Aleksincu, bivše odgovorno lice JKP „Gradska toplana“ Pirot, nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, odgovorno lice Šumarskog gazdinstva „Severni Kučaj“ Kučevo, odgovorno lice Centra za socijalni rad u Babušnici, odgovorno lice turističke agencije „MM TURS“ iz Niša, odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ iz Niša, odgovorno lice Skupštine preduzeća „Beograđevinar“ kao i osnivači, vlasnici i odgovorna lica više privatnih firmi.

Krivičnim prijavama obuhvaćeno je i osam policijskih službenika, među kojima je i jedan načelnik regionalnog centra, odgovorno lice Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije u opštini Požega, zaposleni u dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Knjaževac, vršilac dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, bivši vršilac dužnosti odgovornog lica javnog preduzeća „Resavica“, zaposleni u „Srbijagasu“,bivše odgovorno lice „Elektrokosmeta“ sa sedištem u Beogradu, bivše odgovorno lice hidroelektrane Gazivode iz Zubinog potoka, vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava i druga fizička lica.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica preduzeća „Indmes“ doo Valjevo, odgovornog lica preduzeća „Golub 014“ doo Valjevo i odgovornog lica preduzeća „Veldesign“ doo Beograd u kojem je kao Radna jedinica poslovala prodavnica „Zlatne ruke“ Beograd, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela falsifikovanje službene isprave, neovlašćeno bavljenje određenom i proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda .

Osumnjičena lica preduzeća „Indmes“ i „Golub 014“ se terete da su tokom 2016. godine sačinili falsifikovane deklaracije o proizvođaču i račune, bez saglasnosti nadležnog državnog organa i bez izvršenog pregleda od strane ovlašćenog veterinara, proizveli i stavili u promet više kilograma dimljene roštiljske kobasice, koju su prodali preduzeću „Veldesign“.

Navedeno preduzeće je vršilo dalju prodaju zaraženih proizvoda, čijim konzumiranjem je od trihineloze obolelo 10 osoba.

Sačinjenu dokumentaciju osumnjičeni nisu evidentirali u poslovnim knjigama. Korišćena je kasnije prilikom kontrole od strane nadležnih inspekcijskih službi kako bi lažno prikazali da su poslovali u skladu sa propisima i kako bi naknadno prikrili svoju odgovornost za stavljanje u promet škodljivih proizvoda.

***
Pripadnici Ministartva unutrašnjih poslova u Valjevu, u saradnji sa Sektorom poreske policije, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica privrednog društva «Kompakt tim» d.o.o. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Osumnjičeni se tereti da je u periodu od oktobra 2014. godine do aprila 2016. godine fiktivne fakture prikazivao kao prave u poslovnim knjigama o navodnoj nabavci dobara, na osnovu čega je lažno prikazivao PDV u iznosu od 3.676.398 dinara, kao prethodni porez sa pravom na odbitak, pribavivši protivpravnu imovinsku korist i nanevši štetu budžetu Republike Srbije u navedenom iznosu.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, podneli su krivičnu prijavu protiv policijskog službenika zaposlenog u Policijskoj upravi za grad Beograd i još jedne 50-godišnje osobe iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje su izvršili krivična dela falsifikovanje službene isprave i prevara u pokušaju.

Osumnjičeni se terete da su tokom marta i aprila 2018. godine sačinili punomoćje kojim 50-godišnji muškarac ovlašćuje osumnjičenog policajca da u njegovo ime može da zaključi ugovor o kupoprodaji nepokretnosti stana na Divičibarama, na kojem su falsifikovali potpis i pečat javnog beležnika , da bi to priložili drugom javnom beležniku prilikom overe ugovora o kupoprodaji nepokretnosti dovodeći u zabludu kupca da uplati iznos kapare za navedenu nepokretnost, iako su znali da nisu vlasnici pomenute nepokretnosti.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.