Aktivnosti u projektu “Flautom kroz vreme”

imageU okviru projekta „Flautom kroz vreme“, podržanog od Grada Valjeva preko Javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi za 2018. godinu, flautistkinja Mina Radić i pijanistkinja Olivera Pantelić predstavile su različite modele flauta kroz koncerte-predavanja za svu decu, a naročito za onu koja pohađaju osnovnu i srednju muzičku školu „Živorad Grbić“ u Valjevu.

Do sada su održana dva koncerta: jedan u Brankovini, 28. maja, u Osnovnoj školi „Prota Mateja Nenadović“, a drugi u Valjevu, 30. maja, u Modernoj Galeriji.
Flauta je instrument sa izuzetno dugom tradicijom. Model praflaute, predmeta sa oštro zasečenom ivicom preko koga se prelama sviračev dah, otkriven je u dalekoj Kini, iz vremena od pre 9000 godina. Hiljade i hiljade različitih svirala preplavila su sve prostore planete Zemlje i ispunile svaku epohu od najdavnijih vremena do danas. Cilj ovog projekta i jeste predstavljanje tri vrste flaute, u ovom slučaju blok, moderne i pikolo flaute, kao instrumenata koji su na Zapadu veoma prisutni i zastupljeni u učenju i formiranju jednog flautiste.
„Valjevska muzička škola je bila, jeste i biće institucija koja je iznedrila vrsne flautiste. Ja sam doživela to bogatstvo da se školujem na Zapadu, isprobam i naučim razne modele flaute, stoga smatram da je lepo i poželjno tako nešto ponuditi i deci ovde. To je korisno i zabavno, i potpomaže dobijanje širine koju svaki umetnik treba da ima – kaže Mina Radić, koja je ujedno i nosilac ovog projekta.
Sledi još jedan koncert, koji će se održati u sredu 6.juna u Osnovnoj školi „Miloš Marković“ u Donjim Leskovicama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.