Strategija predvidja nove usluge

imageNa javnoj raspravi o Nacrtu Strategije socijalne zaštite najavljene nove četiri mere koje će biti sprovodjene nakon usvajanja Startegije i izrade akcionih planova. Nova Strategija treba da važi do 2022.godine.

Socijalna zaštita uvek je važna tema za sve gradjane ili bi to bar tako trebalo da bude. Ipak sama javna rasprava nije bila posebno posećena . Koliko se moglo čuti nova prava i usluge predvidjene Nacrtom Strategije socijalne zaštite od 2018. do 2022. godine su:porodični saradnik, pomoć u kući za stare na selu, klub za stare i pravo na besplatnu užinu za siromašne učenike osnovnih škola i pomoć porodicama i deci osetljivih kategorija.
”Ova Strategija treba da važi u naredne četiri godine. Nova Strategija socijalne zaštite nastavlja se na prethodnu, koja je istekla još 2012. godine, ali iza sebe ostavila dobre osnove u projektovanju, otvaranju novih usluga i ostvarivanju „primera dobre prakse”, po kojima je Valjevo uzor drugim lokalnim samoupravama. Ona je dugoročni strateški dokument koji obuhvata sve aktuelne potrebe gradjana Valjeva i pomaže u planiranju novih usluga i donošenju lokalnih akcionih planova u oblasti prava i usluga socijalne zaštite. Zasniva se na analizi zvaničnih statističkih podataka o gradu Valjevu i izveštaja svih aktera socijalne zaštite u gradu. Namenjena je svim gradjanima, uvažavajući posebno osetljive grupe gradjana i unapredjujući njihovo učečće u socijalnoj zaštiti, sa vizijom ključne promene kojoj se teži, a to je da Valjevo u krajnjem ishodu 2022. godine bude grad u kome svi gradjani imaju mogućnost da ostvare svoja prava u ovoj oblasti. Misija buduće Strategije je da Valjevo želi da bude i da ostane socijalno odgovoran grad, u kome se kontinuirano unapredjuje socijalna zaštita”, istakla je na javnoj raspravi izmedju ostalog profesorka psihologije Branka Pavlović, stručni konsultant iz oblasti socijalne zaštite.
Kako se moglo čuti prvi naredni korak po usvajanju Strategije jesu akcioni planovi, ali i kontinuirani nadzor nad realizacijom defiisanih akcionih planova. Jedan od predloga je i da grad oformi Savet za socijanu politiku grada koja bi pratila izvršenje i radila na evaluaciji rada.
Na javnoj raspravi čula su se dva predloga za dopunu ovog nacrta . naime odbornica u Skupštini grada Snežana Spajić konstatovala je da su neke grupe nepravedno izostavljene iz Strategije. Po njenom mišljenju tu je pravo na rad, otvranje novih radnih mesta i definisanje prioriteta pri zapošajavanju, a posebno mesto trebalo bi da u Strategiji bude posvećeno Domu za stare koji već godinama propada i u koji se ne ulaže.
Takodje odbornik u Skuptini grada Ljubomir Radović izneo je primedbe najpre da Strategija uveliko kasni, ali i nedostatak analize postignutog u godinama iza nas kako bi se jasno definisala potreba za odredjenim merama i njihova sprovodivost. Radović je posebno istakao da ne treba zaboraviti da broj korisnika socijalne pmoći neprestano raste.
Vamedia

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.