Sport dakako, ostalo nekako

imageGrad Valjevo će ove godine sa 1,8 miliona dinara finansirati različite programe šest kulturno umetničkih društava iz Valjeva. Ustanovu Abrašević grad je vrednovao osam puta više. Grad ozbiljno finansijski podržava jedino sport.

Kulturno umetnička društva u Valjevu koja su neraskidivi deo svake gradske svečanosti i manifestacije i koja zbirno gledano okupljaju hiljade dece , ne računajući veterane koje neka društva već imaju , biće u ovoj godini sufinansirana sredstvima iz budžeta grada u ukupnom iznosu od 1,8 miliona dinara. Odlukom Komisije nakon objavljenog konkursa za dodelu sredstava za programe društava odlučeno je sledeće:
1. Program „Prezentacija i promocija nematerijalnog kulturnog nasledja , pevanje iz vika , tradicionalna igra i Užičko kolo“ Društva za očuvanje srpskog flklora Gradac 180 000 dinara
2. Program „ Navečerje jubileja-četvrt veka Djerdana“ KUD-a Djerdan 680 000 dinara
3. Program „Kulturno osvežavanje Valjeva“ Doma kulture Izvor 380 000 dinara
4. Program „ 2018“ Etno udruženja Sveti Georgije 250 000 dinara
5. Program „Valjano sa Valjaricom“ Ansambla narodnih igara i pesama Valjarica 170 000 dinara
6. Program „Veselica –škola folklora i narodne umetničke muzike“ KUD-a Krušik 140 000 dinara.

Grad Valjevo je prošle godine ugasio KUD Abrašević kako bi formirao Ustanovu za negovanje tradicionalne kulture Abrašević za koju je potom budžetom opredelio više od 8 miliona dinara. Sudski sporovi zbog gašenja Udruženja gradjana bez prethodne saglasnosti još uvek traju , a u medjuvremenu je došlo i do razdvajanja članstva pomenutog društva.

Nova ustanova dobila je i polovinu prostora kojim raspolaže Centar za kulturu dok se sva ostala kulturno umetnička društva praktično sama snalaze po tom pitanju. Nabavka opreme i svega neophodnog za funkcionisanje jednog društva takodje je praktično na samim društvima .
Grad ne samo da je glorifikovao samo jedno društvo već je uopšte vrednovanje amaterizma sveo na najmanju moguću meru činjenicom da se za sve druge aktivnosti u gradu odvaja daleko više novca. Najviše svakako za oblast sporta i u toj oblasti finansiranje profesionalnog Košarkaškog kluba Metalac koji se po broju dece koja u njemu treniraju veoma zaostaje i ne može se po tom broju ni takmičiti sa najslabijim KUD-om u Valjevu .
Iz kog razloga grad ima ovakav stav? Ovo pitanje već godinama postavljaju i roditelji dece koja više od sporta vole folklor, ali i neke druge aktivnosti iz oblasti kulture.
Odgovor na ovo pitanje više je nego jednostavan ,a to je da ne postoje jasne strategije i orijenatcije do kojih se došlo opštim konsenzusom već se one ukoliko i u naznakama postoje praktično donose na osnovu stavova vladajuće partije ili pak nekolicine ljudi bliskih vladajućim garniturama.
A dok je tako, moraćemo svi da se bavimo isključivo sportom. To što Vam dete možda lepo crta ili igra, glumi, e to je protraćen talenat u Valjevu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.