Obeležena godišnjica herojske pogibije Milenka Pavlovića

imageNaletom aviona „Mig 29“ nad Valjevom, pomenom i prigodnim govorima, danas je, kao i svakog 4. maja, obeležena 19-ta godišnjica od herojske smrti pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

U kokpitu „miga“, istog u kakvom je komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije Milenko Pavlović na današnji dan 1999. godine poginuo u borbi sa NATO avionima, nalazio se potpukovnik Milovan Đorđević, a njegov prelet kod spomenika pilotu u Bulevaru Vladike Nikolaja, gde se svakog 4. maja Valjevo odužuje svom braniocu, naveo je na suze Milenkovu majku Radmilu, suprugu Slavicu i sinove Srđana i Nemanju.
Nakon pomena, koji su služili sveštenici eparhije valjevske, cveće na njegov spomenik položili su članovi porodice, njegove kolege iz 204. lovačke brigade, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, Grada Valjeva i boračkih udruženja.
– Milenko je tog 4. maja 1999. godine poleteo put svog rodnog kraja i odleteo je pravo u legendu.
Milenkov trajao je samo 12 minuta i bio je i poslednji let tokom NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu i izvršavajući najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svog naroda i tako se svrstao u red besmrtnih. Tim činom upisao se u red slavnih srpskih komandanata a njegov podvig trajno će predstavljati svetao primer pokolenjima koja dolaze. Svojim komandovanjem i svojom pojavom bio je čvrst oslonac za sve one s kojima je obavljao vojničke dužnosti – rekao je pukovnik Željko Bilić, komandant jedinice na čijem čelu je u trenutku pogibije bio Milenko Pavlović.
Milenko Pavlović rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju „Maršal Tito“ u Mostaru uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.
Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. Država ga je odlikovala ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.