Noć muzeja 19. maja

imagePod nazivom „Pobede i pobednici i u Valjevu će 19. maja biti održana tradicionalna Noć muzeja. Ulaz u sve ustanove kulture u Valjevu biće besplatan od 17h do 01h iza ponoći.

Sve gradske ustanove kulture , Tehnička škola i Univerzitet Singidunom učesnici su u ovogodišnjoj Noći muzeja. „ Ove godine se obeležava 15 godina od ustanovljenja Noći muzeja i to se poklapa sa jednim našim jubilejom , naime tačno je 15 godina od kako smo otvorili našu stalnu izložbenu postavku u Muzeju. Parola je „Pobede i pobednici“ jer ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Mi spadamo u grzupu zemalja koja je iz rata izašla kao pobednik , ali ovde se ne radi samo u ratnim pobedama već pobedama u svakom segmentu života pa su tako i pripremljeni programi različiti“, rekla je na najavnoj konferenciji za novinare Marina Ćirović kustos istoričar.
U samom Muzeju sve počinje u 19h otvaranjem izložbe „Jermeni u Valjevu-ostavština za budućnost, a potom od 20 sati sledi prezentacija žive zanatske aktivnosti u valjevskom kraju na multimedijalan način. „Slikajmo iglom“ kreativna radionica, monodrama o Živojinu Mišiću i Valjevski trubadur, dešavanja su koja se očekuju u Muzeju.
U Modernoj galeriji 19. maja pored izložbe „Svet prašine“ u ponoć će biti upriličen koncert „Tria Miss“.
Biblioteka u ovogodišnjoj Noći muzeja učestvuje programom od 19h do 23h i to u Muzeju zavičajnih pisaca, a u Studiu Trnavac pored izložbe iz kolekcije studija biće održan i koncert od 21h „Sloboda zvukom“ Marko Tomić, Zoran Siriški, Nikola Savić i prijatelji.
Finalno takmičenje u kategorijama mladjeg i starijeg uzrasta u okviru smotre recitatora je dešavanje koje za Noć muzeja najavljuje Centar za kulturu, dok će postavka Valjevska bolnica u Arhivu biti otvorena za posetioce od 17h do 01h sat iza ponoći.
Tehnička škola uzela je učešće ove godine u Noći muzeja izložbom koja će biti otvorena u 19h „Priča o zanatima“ dok će na Univerzitetu Singidunum biti otvorena izložba fotografija „klepota radjanja“ autora Marka Rupene.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.