Lokalni front: Sat vremena kiše demantovalo premijerku da je Valjevo bezbedno od poplave

imagePoplavljene valjevske ulice i posebno Novo naselje, samo sedam dana nakon što je i premijerka Srbije Ana Brnabić rekla „da je Valjevo bezbedno od poplava“, bile su tema konferencije za novinare Lokalnog fronta.

Kako je rekao aktivista Lokalnog fronta Željko Trifunović, „gradski oci su premijerku Brnabić prošetali onim delom keja Kolubare koji je obnovljen donacijom Japana“, da bi ona potom izjavila da je Srbija, kao i Valjevo, „bezbedno od poplava“.
„Međutim, već u sledeći ponedeljak sve te prazne priče doslovce su pale u vodu. Raskrsnica kod Jadra, koja je pre par meseci rekonstruisana, ličila na kanal u Veneciji a nova veštačka jezera pojavila se i u na drugim saobraćajnicama u Valjevu, poput Gradca i Novog naselja. Za to vreme, sredstva koja su trebala da budu utrošena za zaštitu od poplava leže na računima grada“, upozorava Trifunović.
Naime, kako on tvrdi, tek 26. aprila Grad je objavio konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku redovnog održavanja i zaštite vodotokova prvog reda, među koje spadaju Gradac i Ljubostinja. Rok da odluka kome se ti poslovi poveravaju trebala je da bude doneta u sredu 16. maja, ali Trifunovič kaže da ta odluka i dalje nije objavljena na sajtu Grada.
Na ovoj konferenciji za novinare, u ime građana Novog naselja koje je u ponedeljak za manje od sat vremena, dok je padala kiša, bilo poplavljeno, govorio je Zoran Maravić.
„Sve šta se dešavalo, podelio na interentu. Ljudima su dvorišta bila puna vode, naročito u ulicama Milana Kitanovića, Bore Atanackovića i 25. juna, tako da su stanari u rubarskim čizmama išli po dvorištima i ulicama na kojima su se pravila jezera, u pokušaju da sami otpuše šahte i osposobe kišnu kanalizaciju. Za to vreme, nivo Ljubostinje u njenom koritu neprestano je rastao, jer odgovorno tvrdim, pošto živim u tom delu Novog naselja, da korito Ljubostinje od Krušika do Srbijanke nije čišćeno već 7-8 godina. Najzad, i pored poplave, niko od predstavnika vlasti ili Štaba za vanredne situacije nas nije posetio“, ispričao je Maravić.
On je dodao da Novo naselje u sadašnjem sazivu Skupštine grada ima tri odbornika i da se svi, kako je rekao, „hvale da su među narodom“, ali da ni oni nisu bili tu uz građani koji su „bili prepušteni sami sebi“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.