Biblioteka u Domu vojske

imageGradska skupština još jednom će razmatrati objekat Dome vojske. Po predlogu Veća ovaj objekat imaće namenu Gradske biblioteke. Gradsko veće u decembru 2017. godine donelo je odluku da će pored Biblioteke u istoj zgradi biti i Centar za razvoj IT tehnologija. Od tog Centra sada nema ništa.

Deset godina unazad grad razmatra objekat Doma vojske bez konačnog rešenja njegove namene. Grad je najpre sanirao spoljašnjost objekta da bi se potom kad je na red došao enterijer praktično stalo. U pomenute radove eksterijera grad je svijevremeno uložio oko 32 miliona dinara, a sam objekat kupljen je od Države Srbije, ministarstva odbrane 2010. godine za 51 333 294 dinara.
Nakon konstatacije da grad nema novca za uredjenje ovog objekta što će koštati i više od 100 miliona , Skupština je odlučila da objekat proda. Neuspešna prodaja dovela je do toga da objekat praktično bude ponovo prepušten propadanju. Ipak krajem prošle godine Veće donosi odluku da u istom prostoru bude smeštena Biblioteka koja trenutno koristi dve zgrade i Centar za razvoj IT tehnologija.
Pred odbornicima sada će se naći predlog da u ovoj zgradi bude smeštena samo Biblioteka. Kako se može zaključiti grad ipak ima više od 100 miliona dinara za adaptaciju i uredjenje unutrašnjosti ovog objekta.
U Predlogu plana komunalne izgradnje i održavanja objekata za 2018.godinu predvidjena su ukupna sredstva u visini od 26,5 miliona dinara. U delu Komentar rashoda za ovaj program dato je obrazloženje da će se sredstva koristiti za izgradnju i rekonstrukciju objekata od opšteg značja u iznosu od 18,5 miliona dinara i to za projektovanje i izgradnju igrališta za basket i dečijeg igrališta u Ulici Jakova Nenandovića, fiskulturnu salu u sedmoj školi, sanaciju javnog toaleta u parku Pećina, planove za izgrdnju javnog toaleta u parku preko puta Centra za kulturu, rekonstrukcije strelišta, izgradnju ograde u parku Pećinai izradu projekta za fudbalski stadion MZ Brdjani.Kako se tada moglo čuti Grad Valjevo je pokrenuo procedure u skladu sa Uredbom o sadržini , načinu pripreme i ocene,kao i sprovodjenja i izveštavanja o realizaciji kapitalnih projekata za rešavanje problema smeštaja Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“. Pomenute procedure podrazumevaju donošenje odluka kojima se prostor Doma JNA opredeljuje za namene biblioteke . Takodje u okviru prostora koji je odredjen za smeštaj biblioteke predvidja se i formiranje novog Centra za razvoj IT tehnologija.
U ovoj sadašnjoj odluci centar se ne pominje , a ukoliko do takve realizacije uopšte i dodje moguće je da naknandno bude usvajana dodatna odluka ili pak ne bude uopšte usvojena.
Da su IT tehnologije budućnost države Srbije potvrdjuje ministarstvo telekomunikacija koje je iznelo podatak da je u 2016 godini iz Srbije izvezeno IT proizvoda u vrednosti od 739 miliona evra, a da su poljoprivredni proizvodi ostvarili izvoz u vrednosti od 755 miliona evra.
Sama ova činjenica dovoljno govori o tome u kom pravcu bi se i investicije trebale odvijati.
Da li se odvijaju?

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.