Valjevska bolnica kriva zbog zamene leša

imageValjevska bolnica proglašena je krivom od strane Osnovnog suda u Valjevu po tužbi Mirjane i Biljane Bogdanović zbog zamene tela u mrtvačnici njihove majke Branke. Sud naložio da se zbog ovog propusta isplati odšteta ćerkama pokojnice.

Branka Bogdanović je preminula 16.jula prošle godine u svojoj kući oodakle je prebačena u mrtvanicu Opšte bolnice u Valjevu. Na dan sahrane Bogdanović je trebala da bude prebačena na Novo groblje u Valjevu , ali je kako je Osnovni sud ustanovio u postupku koji je vodjen, greškom prebačena u Beograd. Dva sata pre početka sahrane ćerke pokojnice Mirjana i Biljana su saznale da telo njihove majke nije u Valjevu. Telo Bogdanovićeve umesto na Novo Groblje poslato je za Beograd umesto tela preminule Vukosave Stojić iz Beograda.
Da Bogdanovićeva ne bude sahranjena u beogradu na Orlovači , ćerke pokojnice mogu da zahvale Ivici Aleksiću iz radnje za pogrebne usluge koja je bila angažovana za sahranu pokojne Bogdanović. Isti se lično uputio u Beograd gde je sahranjivanje sprečeno.
Kako je Vamedia svojevremeno pisala o ovom slučaju, poznato je da su ćerke pokojnice bile ogorčene zbog postupka bolnice , ali i razočarane činjenicom da se Bolnica nije ni izvinila zbog situacije koju je izazala. One su odmah nakon toga pokrenule tužbu .Tokom suđenja, Bolnica se “branila” da je telo Branke Bogdanović u mrtvačnicu doveženo bez identifikacionih podataka, pa je prilikom izdavanja leša zaposleni u mrtvačnici “postupio po propisima”, pošto je srodnika Vukosave Stojić pitao da li je ona umrla “u bolnici ili kod kuće”, nakon čega je tražio da je prepozna, posle čega mu je izdao leš. Ispostavilo se, međutim, da Vukosavim srodnik uopšte nije prepoznao svoju rođaku, već je preuzeo leš Valjevke.” Bolnica nije dokazala da su zaposleni u mrtvačnici radili kako treba, jer nije ispoštovana procedura da se prilikom preuzimanja tela na uvid dostavi identifikacioni dokument sa fotografijom pokojnika i potvrda o smrti. Sem toga, radnik mrtvačnice nije postupio profesionalno i sa povećanom pažnjom, već je identifikaciju sveo samo na to da srodnika pita gde je pokojnica umrla i da je potom vizuelno identifikuje. Opisanim štetnim događajem duboko su povređena prava tužilja na poštovanje porodičnog života, jer su u posebno teškom trenutku za njih, kao što je smrt majke, propustom zaposlenih bolnice tužene dovedene u situaciju da bude povređeno pravo na uspomenu na njihovu majku, tako što su se prvo suočile da se sahrana neće održati u zakazano vreme, niti su znale da li će uopšte biti održana”, navodi se u presudi Osnovnog suda.
Iako obe ćerke tvrde da ništa ne može nadomestiti traumu koju su preživele ipak smatraju da je iz svega proizašlo nešto dobro, a to je činjenica da je Opšta bolnica u Valjevu značajno pooštrila proceduru prilikom prepoznavanja, prijema, smeštaja i transporta preminulih lica. Ta procedura je na snazi od 21. novembra prošle godine i po njoj je obavezno da se uz telo pokojnika pri prijemu nalazi primerak potvrde o smrti, dok se prilikom preuzimanja tela obavezno dostavlja identifikacioni dokument i obavlja obavezna vizuelna identifikacija leša.
Kako na kraju navode, sud je postupio po zakonu , a od Bolnice izvinjenje nikada nije dobijeno.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.