Valjevo u fokusu-Tragovima velikana

imageMinistarstvo kulture sa sedam miliona dinara podržalo je projekat Valjeva “Tragovima velikana” u okviru konkursa “Gradovi u fokusu 2018”. Pored Valjeva ministarstvo će finansirati još 22 projekta u Srbiji.

Ministarstvo kulture krajem 2017. Godine je raspisalo konkurs “Gradovi u fokusu 2018” na koji sum ogle da se jave lokalne samouprave sa projektima vezanim za oblasti kulture. Ugovori su potpisani pred dva dana u Beogradu, a ministar Vladan Vukosavljević.
„Različite istorijske okolnosti su dovele do toga da su lokalne samouprave u Srbiji počele da posustaju i finansijski i organizaciono uprkos tome što smo se uverili da u ustanovama kulture širom zemlje radi veliki broj posvećenih, talentovanih, vrednih, odlučnih entuzijasta koji kulturni život u svojim sredinama drže na visokom nivou“, rekao je Vukosavljević na zvaničnom potpisivanju ugovora napominjući da je upravo ovakav konkurs jedan od načina da se lokalne samouprave osnaže.
U protekle dve godine na konkursima „Gradovi u fokusu“ podržano je 16 projekata iz isto toliko gradova – Novog Bečeja, Kikinde, Zrenjanina, Kragujevca, Užica i Šapca u 2016. godini, Bačke Palanke, Vlasotinca, Sremske Mitrovice, Šida, Vranja, Kraljeva, Bele Palanke, Mionice, Trstenika i Kučeva u 2017. godini, sredstvima u ukupnom iznosu od 291.963.442 dinara.
Ove godine ministarstvo je odabralo čak 22 projekta medju kojima je I valjevski “Tragovima velikana” za čiju će realizaciju ministarstvo izdvojiti 7 miliona dinara.
Na samom koncipiranju projekta sa kojim je Valjevo kunkurisalo učestvovale su sve ustanove kulture koje će ujedno I biti realizatori istog.
“ Ideja da promovišemo značajne Valjevce I kroz neke nove sadržaje ne samo odamo priznanje njihovom radu već I sam grad motivišemo na veću angažovanost na polju kulture, je više nego dobra. Mi imamo u istoriji značajne pisce poput Desanke Maksimović, Milovana Glišića, imamo značajne ljude poput Nenadovića, Mišića. Sve su to naše prednosti koje imamo , samo je pitanje koliko smo to iskoristili ili koristimo. Ovaj projekat može da bude I početak nekog ozbiljnijeg rada u narednom periodu na tom polju. Nama nedostaju neki Muzeji za koje imamo osnova. Postojala je jedna ideja da pregovaramo o prenosu zemnih ostataka u Valjevo Milovana Glišića, da se njegova kuća otkupi , uredi. Tu se stalo. Možda je ovo šansa za grad da izadjemo iz prepoznatljivih stereotipa bavljenja kulturom. Bar kultura ima jednu veliku širinu , to je ogroman prostor”, kaže za Vamediu zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Odlukom konkursne komisije podržani su sledeći projekti: „Virtuozna prezentacija višeslojnog kulturnog identiteta modernog Niša“, Niš – 33 miliona dinara, „Stazama kulture Krupnja“, Krupanj – deset miliona dinara, „Veni, vidi, vrnjci! Dođoh, videh – vrnjci!“, Vrnjačka Banja – deset miliona dinara, „Somnibus – palata kulture“, Sombor – osam miliona dinara, „Grad fabrike – fabrika kulture“, Smederevska palanka – 7,5 miliona dinara, „Tragovima velikana“, Valjevo – sedam miliona dinara, „Prokupačka epigenija“ , Prokuplje – sedam miliona dinara, Rudničko-takovski kraj „Okno kulture“, Gornji Milanovac – 6,5 miliona dinara, Čaršijske priče, Leskovac – šest miliona dinara.
Podržani su i projekti: „Poboljšanje uslova za negovanje tradicija u kulturi“, Negotin – pet miliona dinara, „Fokusište“, Bečej – pet miliona dinara, „Kulturno nasleđe Velike Plane – trezor svedočanstava prošlosti i marker savremenih zbivanja“, Velika Plana – šest miliona dinara, „Novi Pazar za nove generacije“, Novi Pazar – šest miliona dinara, „Na temeljima Temnićkog natpisa gde prošlost susreće budućnost“, Varvarin – šest miliona dinara, „EKG – Kultura kao lek“, Kruševac – pet miliona dinara.
Ministarstvo je pružilo podršku i projektima: „Knjaževa varoš, mala Venecija na Timoku“, Knjaževac – četiri miliona dinara, „Raška u dolini vekova“, Raška – četiri miliona dinara, „Karavan kulture“, Babušnica – četiri miliona dinara, „Brišemo granice, spajamo nacije – predajemo Bujanovac mladima“, Bujanovac – četiri miliona dinara, „Kulturom za evropski Pirot“, Pirot – četiri miliona dinara , „Sentaizam“, Senta – milion dinara i „Mihizov putokaz“, Irig – milion dinara.
Na ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“ prijavljeno je 75 projekata, što je za oko 50 odsto više nego prethodne godine.
*fotografija sa dodele ugovora je preuzeta sa sajta RTS
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.