Utisci jubilarnog sajma

imageNa još jedan SPREG, ovoga puta 15-ti i jubilarni Sajam privrede zapadne Srbije, stavljena je zavesa. Iako bez konkretne podrške Grada, SPREG je u svom jubilarnom izdanju zabeležio rekordan broj izlagača, ali i posetilaca.

Više od 200 izlagača iz 71 mesta, opštine i grada Srbije predstavilo se na oko 5.000 kvadratnih metara izložbenog prostora “Omni centra”. Više od 70 posto njih došlo je iz realne proizvodnje, od mašinske i elektronike, preko poljoprivredne mehanizacija do prehrambene industrije. Posetioci su mogli pored pojedinačnih, da vide i 12 grupnih štandova opština i gradova, kao i udruženja preduzetnika, a svoju ponudu predstavljale su opštine Priboj, Mionica, Osečina, Bogatić, Ljig i Požega.
Sabirajući utiske pred sam kraj Sajma, Jovan Grujić iz Agencije „Gati“ koja je organizator SPREG-a, kaže da su oni apsolutno pozitivni.
„Pored toga što smo povećali značajno površinu štandova, rekordan je i broj izlagača. Sledeći dobar utisak jeste da se nastavlja tendencija sve kvalitetnijih nastupa izlagača, jer se više ne može videti neuređen, siromašan ili neosmišljen štand, a to znači mnogo manifestaciji i pre svega posetiocima da vide vrlo kvalitetnu postavku. Najzad, za nas neočekivan ali definitivno najupečatljiviji utisak jeste velika poseta. Lane smo imali ukupno 15.000 posetilaca, a samo drugog dana Sajma ove godine njih 10.000. Gotovo 15.000 letara su posetioci uzeli za nagradnu igru, a gde su oni koji to nisu uradili. Tako da očekujemo da konačna procena bude 20.000 posetilaca“, zadovoljan je Grujić.
Još jedan utisak, međutim, kojem nisu mogli da se odupru ni reporteri Vamedije u tri dana SPREG-a, jeste nemali broj posetilaca, mahom naših starijih sugrađana, koji su najviše obilazili salu broj 2 Sajma – onu u kojoj su bile smeštene firme iz Domaćeg trgovačkog lanca i koje su na svojim štandovima, uz prodaju, nudile i besplatnu konzumaciju najrazličitijih vrsta hrane, od mesnih prerađevina, preko mlečnih proizvoda do slatkiša.

image Mnogi od posetilaca, bili smo svedoci, išli su od štanda do štanda konzumirajući sve te „uzorke“, ili čak uporno čekajući u redu ispred štanda jednog veoma poznatog domaćeg proizvođača koji je davao sendviče sa kobasicama. Neki od njih, opet od štanda do štanda, „uzorke“ su stavljali i u svoje kese. Neki od njih, pričaju promoteri na pojedinim štandovima prehrane, dolazili su tri puta dnevno da se na taj način „posluže“…
Siromaštvo ili pak samo ono čuveno „što je džabe i Bogu je drago“ – pitamo Grujića za komentar i ovog utiska Sajma?
„Nije na svim štandovima sve bilo besplatno, mnogi izlagači su i prodavali svoje proizvode. Ipak, činjenica je da je ulaz na Sajam bio besplatan, što ne radi ni jedna druga sajamska manifestacija, da su mnogi uzorci prehrane zaista bili besplatni, kao i da je bila i primamljiva nagradna igra u kojoj su nagrade vredne i 10.000 dinara, što su sve faktori koji privlače ljude. Siromaštvo jeste evidentno, na žalost, ali se ipak nadam da većina posetilaca nije došla zbog toga“, zaključuje organizator SPREG-a.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.