“Tamo daleko”

      Нема коментара на “Tamo daleko”

imagePod nazivom “Tamo daleko” na Ogradnoj galeriji večeras u 19 časova biće otvorena izložba u čast srpske vojske I njihove iskazane hrabrosti u Prvom svetskom ratu.

GODINE PONOSA I SLAVE

2018. godine se navršava 100 godina od pobede i završetka Velikog rata, jednog od najkrvavijih u istoriji sveta. Srpska vojska septembra 1918. godine u sastavu Savezničkih trupa i pod komandom proslavljenog Živojina Mišiće, probija Solunski front i u nezadrživom jurišu oslobađa Srbiju. Razbijene vojske Centralnih sila jedna za drugom kapituliraju. U tim strašnim vremenima, svojim herojskim podvizima sijaju naši preci, kao svetionik ljudskosti i nade čovečanstvu. Ova izložba je njima u čast.

Pored istorijske čitanke kroz čije članke se možemo upoznati sa junacima ovog rata, najviše junacima iz Valjeva. Svetska proslava ovog velikog jubileja simbolično počinje iz grada koji je učestvovao i u Kolubarskoj i Cerskoj bitci. Ova izložba ne veliča rat već mir i zahvalnost precima na slobodi za koju su se borili i kojusada imamo. Amblem koji se provlači kroz celu proslavu je čudesan cvet-Natalijina ramonda.
Osobine kao što su izdržljivost, hrabost i sposobnost da u teškim vremenima i uslovima kada već izgleda da je mrtva, srpska država ustane, prepoznate su u čudesnom cvetu-Natalijinoj ramondi. Ova biljka sa veoma retkim moćima, neobičnim staništima na kojima raste i imenom koje je dobila po kraljici Nataliji Obrenović, postala je glavni motiv za amblem Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Ogradna galerija je izabrana kao mesto izložbe zbog svoje povezanosti sa Domom vojske, koji je opet sagrađen uz pomoć i u čast svim vojnicima, ali i da služi Valjevu kao jedno od vodećih mesta kulturnog života. Iako je Dom vojske zatvoren, njegov duh, misija i ideja živi kroz Ogradnu galeriju a ova izložba ga ponovo povezuje sa osnivačima.

Izložba je realizovana u saradnji Valjevske kulturne mreže VAKUM sa Književnim klubom Valjeva i BID zonom.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.