Počela sezona sadnje

imagePravi prolećni dani označili su vreme za početak prolećne sadnje cveća. Valjevska pijaca je u tom pogledu oživela. JKP Vidrak sadnju najavljuje za kraj aprila kako bi već posadjeno zdravo cveće što duže potrajalo.

Sam ulaz u pijacu sada već izgleda drugačije , na policama uredno složene čekaju sadnice novog cveća. Prodavci tvrde da prodaja ide dobro, a domaćice da je moglo biti i jeftinije. Ovih dana najskuplje su sadnice kaliopa koje se prodaju po 250 dinara, prate ih muškatle po ceni od 200 dinara, slede ih petunije po ceni od 100 dinara i ledenjaci po ceni od 40 dinara. Najjeftinije su sadnice sitnog baštenskog cveća koje se prodaju po 25 dinara. „ Tek će stići sadnice ovo je tek početak , svi su plastenici puni i jedno po jedno pristiže polako. Kupuje se , možda malo manje nego prošle godine , ali se kupuje. Svi mi imamo svoje kupce u najvećoj meri. Čovek kad je zadovoljan onim što kupi on se vrati i sledeće godine kod tog prodavca“, saglasni su prodavci cveća navaljevskoj pijaci.
JKP Vidrak je zaduženo za sadnju cveća u samom gradu, a kako kažu u ovom preduzeću sve je spremno za raspisivanje tendera. „ Sadićemo cveće i ove godine naravno, ali ne još jer tek su se rascvetale sadnice koje smo jesenas posadili i nećemo vaditi zdravo cveće sada. Uobičajeno vreme za sadnju je kraj aprila i tako će biti i ove godine. Shodno novčanim mogućnostima možda neće biti tako mnogo cveća kao prethodnih godina jer poznato Vam je da nam je budžet manji nego ranije, ali će ga biti to je sigurno. Nastojaćemo da centar grada , pešačke zone, trgovi, zaista izgledaju lepo i mislim da ćemo to dobrim izborom vrste cveća i postići“, kaže za Vamediu direktorka Vidraka Ksenija Badem Nenadović.

image Ona napominje da je svake godine važno sačuvati posadjeno jer se veliki broj sadnica praktično preko noći pokrade. „Zato ne sadimo sve odjednom što nabavimo. Nakon sadnje danima popunjavamo praznine na mestima gde su nesavesni gradjani ili uništili sadnicu ili je jednostavno odneli“, kaže Nenadović.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.