Pravilnik koji je donet pre tri godine nigde nije objavljen

imageLokalni front ukazao na činjenicu da grad Valjevo ima objavljen stari Pravilnik o javnim nabavkama, a da je po informacijama od poverenika Grad doneo novi Pravilnik koji očito nije objavljen. Pitanja koja je Lokalni front uputio gradu ostala su bez odgovora jer su se pozvali na stari pravilnik. „Na novi nismo ni mogli da se pozovemo kad on nije objavljen. Za neobjavljivanje istog zaprećena je kazna od 100 000 do milion dinara!“, kažu u Lokalnom frontu.

Kako kažu u Lokalnom frontu seriju o javnim nabavkama koje su povremeno tragične, a povremeno sa elementima humora, aktivisti nastavljaju „egzibicijama“ službenika grada Valjeva.
„Kao što smo i najavili postavili smo neka pitanja povereniku za informacijeod javnog značaja podstaknuti hvalisanjem pojedinih funkcionera su upravo timjavnim nabavkama postigli uštede. U tim pitanjaima smo se pozvali na Pravilnik koji jeobjavljen na zvaničnoj stranici Grada Valjeva u šta se i sami možete uveriti.Drugog akta ove vrste na toj stranici nema, takodje se može proveriti. U dopisu koji smo dobili nije bilo odgovora na najosetljivija pitanja o javnim nabavkama , a obrazloženje je bilo da Pravilnik na koji smo se pozvali onaj isti od 12. Marta 2014. Godine koji se nalazi na stranici grada više ne važi. Njima ne smeta što tri godine rade po aktu koji nigde nije objavljen“, kaže Djordje Petković , aktivista Lokalnog fronta.
Oni izražavaju nadu da će gradjani biti poštedjeni novog troška zato što član 22 stav 5 Zakona o javnim nabavkama izričito zahteva da ineterni akti budu objavljeni, a član 169 za one koji to ne učine propisuje kaznu od 100 000 dinara do milion dinara.
„Obrazloženje da odgovora nema zato što smo se pozvali na nevažeći Pravilnik je tužno i smešno. I veoma prozirno. Ako pogledate naše zahteve videćete da se oni ne odnose samo na Pravilnik već i na odredbe Zakona o javnim nabavkama.Veoma su nas zanimali slučajevi niskih ponuda. Zakon daje jasne odrednice po tom pitanju , a postoji i Uputstvo za otkrivanje nameštenih ponuda u postupcima javnih nabavki. Poglavlje 3.7. je zapravo ček lista za otkrivanje nameštenih ponuda“, kaže Ivan Milovanović aktivista Fronta.

On navodi da se Lokalni front ne bavi javnim nabavkama zato što mu smetaju tobože ostvarene uštede . „ Lokalni front nema ništa protiv izvodjača radova čije su ponude prihvaćene i koji će po ugovorima korektno izvršiti svoje obaveze. Ono što mi želimo da isteramo na čistinu jeste nivo i kvalitete postupaka javnih nabavki u Valjevu. O tome mora svedočiti dokumentacija o sprovedenim postupcima do kojih pokušavamo da dodjemo.Uostalom kako oceniti rad službenika grada koji već treću godinu postupak javnih nabavki vode prema Pravilniku koji nije nigde objavljen?“, zaključuje Milovanović.
Kako se može videti u delu odgovora poverenika Lokalnom frontu stoji da je novi Pravilnik donet 31.12. 2015. godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.