Loš spin ili nema demantija na istinu?

imageDok opozicija u Valjevu proziva čelnike SNS-a, vladajući SNS, sve češe proziva koalicionog partnera. SPS za sada ćuti, ali je otvoreno pitanje zašto pozicija ne odgovara opoziciji?

Kad god opozicioni Lokalni front dokumentovano obavesti javnost o malverzacijama i činjenjima pojedinih funkcionera SNS-a, koalicioni partner naprednjaka SPS gotovo odmah može da očekuje napad na sopstvene kadrove. Pravo je pitanje zašto naprednjaci ne demantuju opoziciju , ukoliko demanti postoji, da li onda povikom na svog koalicionog partnera pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na neke druge probleme sa gorućih tema koje protežira opozicija?

Sledeći hronološki sled dogadjaja više je nego jasno da je valjevski SNS duboko podeljen te da je shodno situaciji sa poslednje sednice Skupštine, (glasanje za smenu člana veća iz redova SNS) više nego jasno da je neophodna koaliciona podrška za izglasavanje pojedinih odluka. Na ovoj sednici pak nije se čulo ništa od očekivanih demantija na prozivke opozicije pre same sednice , konkretno na Lokalni front koji je u nekoliko navrata ukazivao da pravosudni organi imaju pune ruke posla u zgradi administracije. Umesto toga, iako je matematika govorila da je neophodno za izglasavanje odluke imati 26 glasova, a da to sudeći po istupima za govornicom pojedinih odbornika SNS-a neće biti baš tako u konačnom ishodu, za govornicom je pomenut i zamenik gradonačelnika koji dolazi iz redova SPS-a koga je rečenicom „U tom vozu za Beograd je i moj zamenik“, direktno gradonačelnik pokušao da poveže sa drugom stranom struje u sopstvenoj partiji. Odbornici SPS-a su u neverici ćutali nadajući se da se direktiva o podršci može i promeniti. Ipak nije. Koalicioni SPS ostao je dosledan dogovoru shvatajući očito da je uvlačenje SPS-a pokušaj da se minimalizuje podela naprednjaka.
Nakon Lokalnog fronta koji je glasno prozvao zamenika predsednika Skupštine Mihaila Milutinovića usledila je ponovo prozivka zamenika Jeremića iz SPS-a.
Očito da je logika naprednjaka više nego jasna. Ukoliko se protiv njih plasira u javnosti bilo kakva negativna priča ona se može diskreditovati prozivanjem opet zamenika Jeremića. Ovo činjenje verovatno bi trebalo da navede javnost na to da je Jeremić kamen spoticanja u vladajućoj koaliciji.
Ipak, koliko je to uspešno? Javnost je više nego zainteresovana za objavljene zarade funkcionera i više nego zainteresovana za povlašćene kupovine i prodaje placeva na koje ukazuje opet Lokalni front. Da li se onda pokušaj zastrašivanja i spinovanja javnosti može smatrati uspešnim? Teško,s obzirom da Lokalni front kao opoziciona stranka neće odustati od namere da javnosti ukazuju na ozbiljna činjenja i nečinjenja vlasti što je i logično jer koliko se moglo čuti na njihovim konferencijama za novinare oni plediraju da nakon sledećih izbora budu u Skupštini grada, dakle da postanu ozbiljan politički činilac u ovom gradu.
Možda ne bi bilo loše, da po ugledu na sam početak vladavine SNS-a opet u goste pozovu stručnjaka za politički marketing, Piksela (Milan Stevanović), koji bi im mogao objasniti da je nemoguće ničim odbraniti nešto. Ili još bolje, mogao bi im podeliti deset pravila spinovanja po Čomskom (Noam Čomski-Deset startegija manipulacije ljudima) pa da se krene ispočetka i vidi koje se pravilo nije dobro razumelo.
A možda da umesto što pokušavaju da spinuju javnost nastupe sasvim iskreno i javnosti pokažu papire koji demantuju Lokalni front. Za to bi naravno papiri najpre trebalo da postoje.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.