Četiri škole u Valjevu dobile najviše ocene

imageSve škole u Srbiji prolaze kroz sistem spoljašnjeg vrednovanja. Četiri škole iz Valjeva u prvom ciklusu dobile su najvišu ocenu, Nivo 4.

Vrednovanja rada škola kroz niz kriterijuma i parametara novina je koja se u Srbiji sprovodi poslednjih godina. Ocenjivanje, odnosno vrednovanje obavljaju stručni i obučeni kadrovi. Popularne ocene za škole praktično su četiri različita nivoa pri čemu dodeljeni nivo zapravo jeste ocena rada. U Valjevu čak četiri srednje škole dobile su najvišu ocenu.
„Što se tiče eksterne eveluacije i spoljašnjeg vrednovanja taj proces traje pet godina i sada u maju se ciklus završava, od maja već je u toku revizija standarda i indikatora , oni su utvrdjeni kao nešto što je primereno praksi, ali rezultati su pokazali da je potrebno neke standarde dodati neke izbaciti. Od septembra kreće novi krug. Što se tiče ocena one su nivo 1,2,3,4. Nivo 4 je najviši nivo, u Valjevu su nivo 4 dobile četiri škole Poljoprivredna, Tehnička,Valjevska gimnazija i Muzička škola“, rekla je odgovarajući na pitanje Vamedie načelnica ŠU Zorica Jocić.
Na pitanje zašto ministarstvo na svom sajtu ne objavljuje te podatke Jocićeva kaže da je obaveza same škole da da dostavi takav podatak ukoliko se traži.“Svaka škola može da saopšti nivo koji je dobila ukoliko to tražite, svaka će škola dati. Ocene nisu tajne i svi imaju obavezu da vam daju tu informaciju ukoliko je tražite“, rekla je Jocić.
S obzirom da su četiri škole u Valjevu dobile visoke ocene, jasno je da su sve ostale i osnovne i srednje ocenjene nižim ocenama. Možda je to i razglog iz kog škole takve podatke već same transparentno ne objavljuju.
Informacija o kvalitetu rada škole bitna je i roditeljima djaka osnovnih škola koji mogu odlučiti da na osnovu toga svoje dete upišu u odredjenu školu. Načelnica Jocić objašnjava da roditelj može da bira, ali škola ne mora da upiše djaka već to zavisi od toga da li škola ima dovoljno resursa za to.
Informacija da bi škole mogle da ostanu bez sopstvenih sredstava jer bi njihova sredstva bnila uplaćivana na poseban račun , a potom za ista sredstva škola bi po potrebi konkurisala prilično je alarmirala škole koje imaju veće samostalne prihode jer se radi o stručnim školama. To bi praktično značilo da recimo Poljoprivredna škola u Valjevu sve pšto zaradi od prodaje svojih proizvoda i svog rada mora da uplati na poseban račun , a da potom ukoliko želi da ta sredstva uloži u kupovinu opreme ili učila za to mora da konkuriše. Ipak ministarstvo je donelo kompromisno rešenje. „Ministarstvo je razmišljalo prilikom donošenja novog zakona kako ozvaničiti finansijske tokove u školama. Kao i u svim javnim ustanovama tok novca mora biti transparentan. Zato su predvidjene djačke zadruge i preko njih će ići uplata svih samostalnih prihoda , prvenstveno stručnih srednjih škola kao što su Tehnička i Poljoprivredna u Valjevu“, objasnila je načelnica.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.