Sajam bez gradskih zvaničnika

imagePrvog dana SPREG posetilo par hiljada ljudi, na otvaranju govorio pomoćnik predsednika Opštine Požega, a sajam otvorioKosjerićanac. Evidentno na sajmu nije bilo gradskog rukovodstva . Ostaje nejasno zašto gradu nije zanimljiva poseta izlagača iz 71 opštine ili grada?

Valjevo se hvali svojim domaćinskim odnosom prema svakom gostu, nastoji da stvori što povoljniju ponudu za turiste, a posebno za investitore. Istovremeno niko ne propušta priliku da konstatuje da je domaći proizvodjač veliki ili mali svaki dobrodošao u Valjevu. Ipak , slika koja se mogla videti prvog dana sajma pa i na samom otvaranju jeste da domaćina u Valjevu i nema koliko se mislilo.
Naime, na samom otvaranju bilo je evidentno da je prisutan veliki broj gradjana, brojne telvizijske i novinarske ekipe, predsednici Opština , brojni preduzetnici, predstavnici velikih nacionalnih kompanija čije proizvode svakodnevno koristimo, a koji upošljavaju i do 1000 radnika, valjevski mali privrednici i mnogi drugi. Otvaranje je proteklo onako kako se i očekivalo, svečano i radno. Rukovali su se veliki sa malima, ragledala roba , degustirali proizvodi, tražila saradnja, razmenjivali telefoni i mejlovi.
Ipak medju svima njima nije bilo zvaničnih predstavnika Grada Valjeva koji bi ovaj skup pa i svoje sugradjane mogli pozdraviti i , ako ništa drugo poželeti Dobar dan, a gostima prijatan boravak u Valjevu pa i da nam se opet vrate. Medju posetiocima sajma vidjeno je samo nekoliko funkcionera uglavnom SPS-a, koji su kako se čulo, samo posetioci, a ne delegirani zvanični predstavnici grada Valjeva. U identičnoj poseti sa istim stavom vidjeno je i par uspešnih Valjevaca sa članskom kartom SNS-a i pojedini odbornici.
Slična situacija bila je i prošle godine, a već na najavnoj konferenciji sajma organizator i direktor sajma Jovan Grujić novinare je informisao da je bezuspešno pokušavao da kontaktira predstavnike vlasti. „Naravno da smo im se u medjuvremenu obraćali i još u septembru kada naše aktivnosti na organizaciji sajma počinju smo dostavili program, ali odgovora nema. Mi kao preduzetnici jednostavno osim tih zvaničnih dopisa nemamo mogućnosti da dodjemo do tih ljudi. Mi pisano ništa ne dobijamo, bilo je nekih telefonskih razgovora u smislu:”Ajde dodji kad ćeš doći na sastanak. Pa ja dodjem sedam puta čak i sedam puta „poljubim vrata”. Do gradonačelnika se ne dolazi jel tako, samo do pomoćnika valjda?”, rekao je na konferenciji Grujić.
Pretpostavka da niko od funkcionera neće doći u ime grada obistinila se već prvog dana.
Na otvaranju sajma izneti su podaci koji svedoče da je samo promet DTL-a na godišnjem nivou 40 milijardi dinara, da se radi o lancu koji ima više prodajnih obejkata or Merkatora i Deleza. Ovi podaci očito nisu zanimljivi zvaničnicima grada. Ostaje nejasno iz kog razloga se ignoriše sajamska manifestacija koja okuplja hiljade ljudi?
Pitanja su i – Kakvu smo to poruku poslali svim ljudima koji su u Valjevo došli? Kakva je poruka poslata valjevskim preduzetnicima? Da li je na kraju i moguće da je privreda nebitna ovoj vlasti?
A najvažnije sigurno jeste – Da li politika mora svemu da „kroji kapu“?

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.