Pravi li Djilas stranku?

imageBlic piše da nakon drugog mesta na izborima u Beogradu i ostvarenog solidnog rezultata, sledeći korak koji se očekuje od Dragana Đilasa jeste formiranje stranke.

Bivši gradonačelnik Beograda neće se povući iz politike nakon beogradskih izbora na kojima je osvojio 19 odsto glasova. Kako je najavio u svom jedinom obraćanju posle zatvaranja biračkih mesta, planira da učestvuje na parlamentarnim i lokalnim izborima, koji bi u redovnom roku trebalo da budu održani 2020. godine.
Da li će i tada izaći kao predstavnik grupe građana, kao što je to bilo u nedelju, ili sa novom partijom na srpskoj političkoj sceni, Đilas za „Blic“ nije želeo da odgovori. Za koju god se opciju bude odlučio, plan je da i na narednim izborima izađe u istoj koaliciji, a nije isključeno da se tom savezu priključe još neke stranke.

Kako saznajemo, on je juče po podne, ni 24 sata nakon izbora u Beogradu, već imao sastanak sa svojim koalicionim partnerima – Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem, Borkom Stefanovićem i Željko Veselinović iz Sindikata „Sloga“, na kojem je bilo reči o izbornom rezultatu, a prema rečima našeg sagovornika, pravljeni su planovi i za nastup na sledećim izborima.
Profesor na FPN Zoran Stojiljković navodi za „Blic“ da se nada da priča sa Đilasom neće ličiti na pečurke koje posle kiše porastu, a onda splasnu, kao i da će igrati „duže od jednog leta“. On veruje da će bivši gradonačelnik za početak napraviti jednu političku platformu koja će biti proevropske orijentacije, ali će biti socijaldemokratskija u odnosu na program SNS-a.

– Treba nam stranka koja će moći da računa na četvrtinu ili bar petinu biračkog tela. Nova platforma, da bi prošla kod građana, mora da bude inovativna. Đilas sada ima priliku. On ima praktičnu političku pamet i manevarsko iskustvo, a videćemo koliko će uspeti da napravi kompromis sa potencijalnim partnerima i strategiju za dalje. To je veliki izazov, naročito zbog toga što se na opozicionoj srpskoj političkoj sceni glasovi birača lako prelivaju iz jedne stranke u drugu – navodi Stojiljković.
Blic

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.