Nastavak sudjenja za ubistvo u Zipi

imageNastavljeno je sudjenje Sretenu Nikoliću za ubistvo Damjana Dragojlovića u kafeu Zipa krajem oktobra 2016.godine. U nastavku sudjenja svedočili su zaposleni u kafeu i pojedini gosti.

Pred Krivičnim većem Višeg suda u Valjevu kojim je predsedavala sudija Jasmina Terzić, u prepunoj sudnici juče je nastavljeno suđenje Valjevcu Sretenu Nikoliću (24) optuženom da je u noći između 29. i 30. oktobra 2016. godine u valjevskom kafiću "Zipa" ubio sugrađanina Damjana Dragojlovića (25) i teže i lakše povredio još tri osobe.Prema do sada poznatim podacima tragediji je prethodio verbalni, potom i fizički obračun Damjana Dragojlovića i Sretena Nikolića na ulazu i ispred kafića „Zipa”, nakon čega se Nikolić udaljio, potom vratio sa pištoljem i počeo da puca najpre kroz staklo lokala, a onda ušao unutra i ispalio više hitaca uz Damjana.
Optužnica Sretena Nikolića tereti za teško ubistvo, ubistvo u pokušaju i nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.
Pred većem sudija saslušan je svedok Kosta Petrović koji je izjavio da je video trenutak kada optuženi Sreten ulazi u lokal i ide za Damjanom koji beži u desnu stranu…“ Čuo sam više od tri pucnja, nastala je vriska, a onda sam čašom u ruci udario Nikolića u glavu. Nakon udarca sam samo gledao kako da pobegnem. Čulo se još pucnjeva.“, rekao je Petrović koji se u "Zipi" nalazio sa Valjevcem Davorom Milićem, teško povređenim u ovom incidentu.
Branioci Sretena Nikolića stavili su primedbe na iskaze ovog i nekoliko drugih svedoka, tvrdeći da nisu verodostojni, odnosno da se u najbitnijim delovima razlikuju od onoga što se može uočiti pregledom video zapisa sigurnosnih kamera instaliranih ispred i u samom lokalu "Zipa". Iako su branioci optuženog predložili da se pre ispitivanja svedoka optužbe kao dokaz ostvari uvid u snimke koje su zabeležile kamere kobne noći. Sudsko veće je ovaj predlog odbilo uz obrazloženje da će taj dokaz biti izveden po predviđenom redosledu.
U svojim svedočenjima konobari Stojan Ašanin i Vladimir Nikolić naveli su da su u noći kad se dogodila tragedija služili goste, da je bila velika gužva, da su čuli pucnje, ali da nisu odmah shvatili šta se događa. Ašanin je rekao da je mislio da neko probija balone, pošto je u kafeu bila jedna proslava u toku, a tek kada je krenuo "stampedo" postalo mu je jasno da je nešto mnogo ozbiljnije. On je pobegao u magacin, izašao kad je prošla gužva i tek onda video povređene i Dragojlovića kojeg su iznosili. Ni Vladimir Nikolić, kako je posvedočio, nije video ulazak Sretena Nikolića u "Zipu", samo je čuo pucanj.
Gost Aleksandar Todorović naveo je da je sa prijateljem kratko bio u lokalu, a potom sedeo u bašti ispred kafića, rekao je da nije video bilo kakav fizički kontakt između Dragojlovića i Nikolića.
Veći deo ovih iskaza svedoka branioci optuženog Sretena Nikolića okarakterisali su kao neverodostojne, kontradiktorne, protivrečne tvrdnjama iz istrage i dijametralno suprotne onome što se može videti u zapisima kamera. U svojoj odbrani na početku suđenja Nikolić je rekao da je godinama bio maltretiran, tučen i ponižavan od strane grupe mladića iz Valjeva, uglavnom pripadnika jedne navijačke grupe, kojima je bio blizak i ubijeni Dragojlović. Naveo je da je kobne noći bio pijan i pod uticajem droga, da ga je na ulazu u "Zipu" Dragojlović zaustavio rekavši mu da ne može da uđe. Prema Nikolićevim rečima, Dragojlović ga je udaljio od objekta, počeo da ga vređa, psuje, preti. Tvrdi da ga je potom udario pesnicom u glavu i nogom u grudi. Pokušao je, naveo je u odbrani, da pobegne, ali su ga kod susednog kafića sustigli Damjan i još četvorica-petorica mladića, sabili uza zid i žestoko šutirali. Posle tih batina krenuo je kući, ali se sa prekidima seća da se vratio, da je ponovo video Dragojlovića, da ga je u kafeu neko udario, da je bila gomila ljudi oko njega… Dalje se seća da se našao kod oca u stanu u košulji koja je bila krvava, da je došla i sestra koja mu je rekla da je pucao. Nakon toga se predao policiji, naveo je u svojoj odbrani Sreten Nikolić.
U ovom sudskom postupku predviđeno je saslušavanje tridesetak svedoka. Novi glavni pretres zakazan je za 20. mart.
Vamedia

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.