Istekli brojni gradski starteški dokumenti

imageIako na sajtu grada mogu da se pronadju strateški dokumenti grada Valjeva , naveći broj njih zapravo je odavno istekao. Za raspisivanje gradskih konkursa za sufinansiranje to nije prepreka , ali ukoliko bismo kao grad da konkurišemo prema EU ne bismo to mogli.

Mnogima još uvek ne zvuči dobro razumljivo zašto nam je potrebno da imamo strateške dokumente na nivou grada. Razlog tome je jasan , predugo se u našoj zemlji radilo bez vizija o konačnom cilju i planovima kako da se odredjeni cilj postigne. Opcija koja je u narodu poznatija kao „na oruk“ tako je postala ukorenjena i u svesti većine gradjana.
Ipak EU kojoj kao država težimo nije imala sistem kakav mi jesmo i mnogo pre nas počela je sa izradom strateških dokumenata iz kojih se potom izvode akcioni planovi koji definišu konkretne korake koji vode ka postizanju odredjenog cilja.
Grad Valjevo je počev od 2000-te godine izradio niz strateških dokumenata iz kojih su izvedeni odredjeni akcioni planovi kao što suekološki plan, plan za mlade, plan za decu, nacionalne manjine itd.
Shodno činjenici da svaki strateški dokument počiva na odredjenom stanju stvari odnosno relevantnim podacima njihovo trajanje je ograničeno jer se podaci menjaju. Tako je i sa Lokalnim planovima akcije koji su izvedeni iz strategija.
Primera radi Lokalni akcioni plan za decu je istekao 2015. godine. U njemu su predvidjeni odredjeni ciljevi , a na osnovu raspoloživih i relevantnih činilaca, broj dece, materijalno stanje dece, obrazovni profili i slično. Sadašnje cifre nisu iste kao pre deset godina. Pa samim tim ni uslovi života, ani potrebe deteta. Grad Valjevo raspisao je konkurs za sufinansiranje programa za decu i to je po zakonu moguće jer kako kažu nisu svi ciljevi postignuti. Ali za EU nije. Sada ukoliko bismo želeli da konkurišemo kao grad prema EU na ovom polju ne bismo to mogli jer EU zahteva da grad ima već definisan cilj na osnovu relevantnih podataka i da je isti cilj sadržan u akcionom planu i strateškom dokumentu.
U Upravi Vamedia saznaje da je kokretno po pitanju ovog plana akcije svojevremeno bila oformljena komisija koja je trebala da bar produži rok trajanja Planu akcije , ali da na žalost komisija nije završila svoj posao i taj dokument nije produžen niti je napravljen novi.
U strateškim dokumentima je i Strategija vezana za stanovanje koja verovali ili ne sadrži podatke zaključno sa 2001. godinom. Tamo ćete pronaći recimo i da je prosečna zarada u Valjevu 9 000 dinara, o proceni stambene opremljenosti da i ne govorimo jer za proteklih 17 godina u Valjevu su nikle brojne stambene zgrade koje su gradjene uz najsavremenije metode gradjenja. Tek o zakonskim regulativama da i ne govorimo. Sa ovom strategijom mi ne možemo da konkurišemo ni u jednom fondu EU bilo da se radi o socijalnoj gradnji bilo o energetskoj efikasnosti.
Neagilnost onih koji bi o ovom trebalo da se staraju , a to je svaka vlast u Valjevu, dovela nas je u situaciju da smo sami sebi zatvorili vrata.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.