Valjevac na svetskom forumu tradicionalnog sporta

imageValjevski rvači poslednjih godina širom sveta sa dosta uspeha predstavljaju naš grad, a pored sportskih borilišta, deo aktivnosti vezan je i za učešće u razvoju i organizaciji rvačkog sporta.

Tako je proteklog vikenda Valjevac Marko Jovanović, trener valjevske Mladosti i kadetske reprezentavije Srbije, učestvovao u turskoj Antaliji na Svetskom forumu tradicionalnih sportova. Jovanović je bio jedan od najmlađih učesnika među 200 delegata iz 56 zemalja. Domaćin foruma bio je gospodin Bilal Erdogan, sin predsednika Turske i predsednik Svetske federacije tradicionalnih sportova, a učestvovali su eminentni stručnjaci iz oblasti istorije, kulture, sporta, predstavnici UNESCO-a i ministarstava zemalja učesnica.
Jovanović je u svom obraćanju predstavio aktivnosti koje su u našoj zemlji sprovedene u cilju očuvanja i popularizacije tradicionalnih sportova, sa posebnim akcentom na rvanje. Učesnici su razmenili iskustva u oživljavanju tradicionalnih sportova, a dobri primeri iz Srbije su turniri u narodnom rvanju i umetnička izložba u Valjevu kojom su obuhvaćeni tradicionalni rvački stilovi iz raznih delova sveta. U veoma konstruktivnim diskusijama predstavljene su brojne ideje koje se mogu primeniti u budućnosti, a već za ovu godinu kod nas je najavljen još veći broj turnira u narodnom rvanju.
Istog vikenda na međunarodnom turniru “Trofej Beograda” nastavljena je tradicija osvajanja medalja valjevskih rvača, pošto je u uzrastu mlađih pionira Bojan Andrić osvojio treće mesto, ostvarivši tri pobede uz samo jedan poraz. To je još jedna u nizu medalja rvača Mladosti, koji se sada okreću nastupu na Humanitarnoj reviji borilačkih sportova, koja će biti održana 4. marta u Hali sportova sa početkom od 19 časova.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.