Oko 100 miliona evra ide za sudske troškove

imageDržava će ove godine potrošiti 100 miliona evra za sudske troškove u sporovima sa ratnim veteranima, upozoravaju predstavnici boračkih udruženja tražeći sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kako bi se problem ratnih dnevnica konačno rešio.

Kako objašnjava Dejan Milošević, predsednik „Gvozdenog puka Srbije“, krovne organizacije koja okuplja pedesetak udruženja boraca rartova na prostoru bivše SFRJ, protiv države je već podneti oko 200.000 tužbi veterana zbog diskriminacije u isplati ratnih dnevnica.
– Samo u tim sporovima u ovoj godini iz budžeta države će biti plaćeno oko 100 miliona evra za sudske troškove, a potom će uslediti i tužbe za nadoknadu nematerijalne štete i za dug za dnevnice. Umesto da taj novac podeli borcima koji su ginuli za ovu državu, a većina ih je bez dinara u džepu, on će otići na drugu stranu – kaže Milošević.
Predsednik „Gvozdenog puka“ podseća da problemi sa dnevnicama traju već deset godina, nakon što je oko 15.000 rezervista iz Topličkog okruga naplatilo svoja potraživanja vansudskim poravnanjem, i to po 3.500 dinara za dan ratovanja. Borci iz drugih delova Srbije, međutim, dnevnice nisu dobili i posle niza štrajkova odlučili su da potegnu tužbe za diskriminaciju protiv države.
– Taj iznos koji su dobili rezervisti iz Topličkog okruga danas bi u skladu sa kursom evra, bio oko 5.500 dinara po danu ratovanja. Apelujemo na državu zato da umesto sporova postigne dogovor, kako novac iz budžeta ne bi išao na sudske troškove, već bi mogao da zadovolji potraživanja boraca – poručuje Milošević.
Na sastanku veterana u Valjevu, čiji je domaćin bilo ovdašnje Udruženja boraca rata od 1990. godine, upućen je i poziv predsedniku države za sastanak sa boračkim udruženjima, kako bi mu izložili sve najvažnije probleme ove populacije.

P.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.