Obeležen Nacionalni dan protiv duvanskog dima

imageNadležne gradske ustanove su obeležile Nacionalni dan protiv duvanskog dima. Ove godine želja je bila da se pokaže veza između rekreativnog fizičkog vežbanja i nekonzumiranja duvana, zbog čega je preventivna zdravstvena akcija održana u fitnes klubu „Kangu“, jednom od retkih u kojem rekreativci (uglavnom žene) vežbaju i prepodne.

Među njima su oni koji su zahvaljujući tome ostavili cigarete, znatno smanjili kilažu ili je održavaju na optimalnom nivou. Vesna Pavlović, glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja Valjevo, prenela je javnosti neke ključne poruke:
-Danas odavde želimo da pošaljemo poruku sugrađanima, svim generacijama, koliko je duvanski dim štetan za zdravlje, da nema organa koji je pošteđen štetnosti duvanskog dima i koliko nam je važan izbor zdravih stilova života. Ovo je samo jedna od fizičkih aktivnosti kojima se možemo baviti i koja postavlja imperativ našem organizmu da je bilo koja psihoaktivna supstanca i rizičan model ponašanja štetan za zdravlje, da opterećuje i smanjuje blagodeti života. Poručujem: uložimo u zdravlje, u zdrave stilove života, pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, dovoljno odmora i spavanja, manje stresa. Na taj način ulažemo u svoju budućnost, ali i budućnost ljudi koji nas okružuju.
Profesor fizičkog vaspitanja i trener kangua Suzana Tomić iznela je pozitivne primere iz svog kluba vezane za cigarete i smanjenje telesne težine:
-Imamo devojke koje su napravile sjajne rezultate za ovo vreme postojanja našeg kluba. Imali smo devojke koje su pušile po 20 godina i prestale, koje su smršale dvadesetak kilograma, tako da su ti lični primeri i njihove fotografije najveći motiv za naše sadašnje i buduće vežbačice. Kangu je intenzivan trening koji zahteva izvanrednu fizičku pripremljenost, tako da pušači ne mogu da izdrže ceo trening. Ima tu nus pojava na treningu poput kašlja, ali posle nekog vremena, dva ili tri meseca, primećuje se da su ostavile cigarete. Pušenje izaziva tzv. kratak dah tako da pušači tokom treninga imaju osećaj nedostatka vazduha, mogu se javiti vrtoglavica, mučnina, nesvestica…
Rekreativka Mirjana Čubrović istakla je da je zahvaljujući vežbanju svela cigarete na jednu dnevno, da ima sve manju potrebu za duvanom, oseća se bolje i zdravije. Radovan Petrović je smršao 35 kilograma zahvaljujući različitim fizičkim aktivnostima, već osam godina ide u teretanu, dolazi na kangu, čak je trčao i neke maratone. Njemu je vežbanje postalo način života, smatra da i drugi mogu postići isto što i on, samo treba da imaju jak motiv i volju da uspeju.

Inače, učenice Medicinske škole proveravale su pritisak rekreativkama pre i za vreme treninga. Nutricionista Snežana Marinković iz ZZJZ poručuje da nam je potreban zdraviji način života, koji uključuje pravilnu ishranu, fizičko vežbanje i život bez duvana. Predstavnici Crvenog krsta Valjevo smatraju da bi trebalo proveriti koliko se poštuje zabrana pušenja na javnom mestu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.