Najpre javna rasprava , a potom i Studija

imageGrad najavljuje uskoro javnu raspravu po osnovu predloženog projekta „Valjevo zdrav grad”. Osnov svega po rečima gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića je izrada Studije o zdravstvenom stanju gradjana Valjeva.

Nakon što je na sednici Veća usvojen nacrt projekta „Valjevo zdrav grad” gradonačelnik najavljuje da će u narednom periodu biti održana i javna rasprava u koju će biti uključeni sve relevantni faktori po ovom pitanju , ali i sami gradjani. „Osnov svega ipak je Studija o zdravstvenom stanju naših gradjana. Predvidjeno je da tom studijom bude obuhvaćeno do 3000 ispitanika svih starosnih doba do 80 godina starosti. Tu ćemo kroz niz pitanja koje struka predvidja i msatra kao relevantne doći do osnovnog zadatka ili više zadataka. Sam projekat vrlo je zahtevan i obiman”, kaže Gvozdenović.
On pojašnjava da se radi o unapredjenju zdravastva i da se sve radi po osnovu smernica SZO i posebne povelje UN.
„Do rezulatata možemo doći kroz aktivne mere , one moraju biti jasno precizirane. Kroz njihovo sprovodjenje možemo uticati i na prevenciju i na samo zdravstveno stanje počev od dobijanaj zdravstvenih usluga do realizacije, samog lečenja. Mi moramo da shvatimo da nije samo ministar zdravlja odgovoran za zdravlje nacije, gradjana, svi su odgovorni, sve strukture”, kaže Gvozdenović.
Kako objašnjava treba da budemo svesni da nisu svi slojevi stanovništva podjednako obuhvaćeni zdrastvenom zaštitom u smislu primene.”Svima je po zakonu zdravstvena zaštita omogućena , ali vidite i sami da najčešće čujete da se govori da je potrebna veza za ovo ili ono ili pak da je neko ima, a neko nema. E upravo tu će problem biti rešavan. Svima zdravstvena zaštita mora biti dostupna ne samo na papiru već i u praksi”, zaključuje Gvozdenović.
On konstatuje da se i Valjevo mora uključiti u borbu koju vodi i država i SZO kroz svoje programe kako bi se sprečilo prevremeno umiranje.Smanjenje faktora rizika izvesno je jedan od prvih ciljeva projekta u koji grad ulazi.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.