JKP „Polet” bez manevarskog prostora

imageNema manevarskog prostora za preduzeće „Polet“, ukazali su odbornici opozicije na sednici Skupštine na kojoj je usvojen program rada ovog preduzeća za 2018. godinu. U ovom trenutku nije poznato koliki je dug preduzeća, da li je 3,5 ili zapravo 12,5 miliona dinara?

Programom psolovanja JKP „Polet“ za 2018. godinu predvidjeno je da budu ostvareni prihodi od 36,7 miliona dinara što bi trebalo da bude povećanje od 5% u odnosu na 2017. godinu. Najznačajniji prihodi u prihodnoj strani su prihodi od osnovne delatnosti, izdavanja tezgi i prostora u zakup na mesečnom nivou i očekuju se u iznosu od 9,1 milion dinara, sledi prihod od dnevnog zakupa u iznosu od 7 miliona dinara, pa i i prihod od mesečne rezervacije tezgi u iznosu od 6,2 miliona dinara. Rashodi su planirani u iznosu od 35,2 miliona dinara. U strukturi rashoda najveće učešće imaju zarade zaposlenih 62,47% u iznosu od 21,6 miliona dinara, troškovi amortizacije 3,6 miliona . U ovoj godini Polet ne planira nijednu investiciju, ali planira dobit u izbnosu od 1,4 miliona.
Da bi se znalo kolika je stvarna dobit morao bi se znati stvarni gubitak prethodnih godina naročito za 2016. godinu za koju nije blagovremeno predat izveštaj o poslovanju. U 2017. godini JKP Polet iskazuje gubitak od 3,5 milionan dinara. Odbornica Snežana Spajić ukazala je za govornicom da je neozbiljno usvajati program za 2018 godinu , a da je na prethodnoj sednici razgovarano o spajanju ovog preduzeća. Mišljenje da je besmisleno govoriti o programu kada nema izveštaja o poslovanju za 2016. godinu potvrdio je za govornicom i odbornik DS-a Duško Rakić. „Uzrok svega ovoga je ostanak starih direktora, neracionalno raspolaganje sa sredstvima preduzeća i izostanak sistematizacije. Ovo je jedna devastirana firma“, rekao je Rakić. Njegov stranački kolega Slobodan Pavlović za govornicom je izneo i jasnu računicu. „ Evidentno je dakle da su gubici iz 2016. godine 9,3 miliona dinara i kada tome dodamo 3,5 iz prošle godine , mi ovde govorimo o realnih 12,8 milina dinara gubitka. To je taj zbir. Ovo preduzeće nosi strašan balans prošlosti bez mogućnosti za manevarski prostor“, rekao je Pavlović .
Činjenica da se pred odbornicima nije našao izveštaj o poslovanju za 2016. godinu pa i da ne samo što je Skupština ostaloa uskraćena za tu informaciju blagovremeno, nije ni donet zaključak odnosno odluka o sanaciji tog duga iz 2016. To praktično znači da u ovom slučaju Skupština čak nije ni usvojila poznatu floskulu“ da će dug biti pokriven iz dobitka prethodnih godina“. Iako realno taj dobitak iz prethodnih godina nije mogao da pokrije ni prvu godinu gubitka kada je takva floskula usvojena , ove godine čak nije ni izrečena. To znači da dug od 9,3 miliona postoji, nije saniran? Kako se onda došlo do duga od 3,5 miliona? Odbornicima je ostalo nejasno da li JKP Polet u medjuvremenu sanirao 6 miliona duga razlike u 2017. godini ?
Sistematizacija pri čemu bi se dale otpremnine ljudima koji su pred penzijom jedann je od mogućih načina rešenja za Polet.
Dok je odbornik Ljubomir Radović čestitao vd direktora Slobodanu Andriću na hrabrosti da se prihvati tog radnog mesta u datoj situaciji istovremeno je upitao da li je diskutabilno da predsednik NO bude penzioner Prvoslav Adžić koji je svojevremeno ozbiljno tužio sopstveno preduzeće i čije je poslovanje na mestu direktora svojevremeno takodje diskutabilno, u odbranu Poleta, ali i sadašnjih čelnih ljudi stao je predsednik Skupštine Milorad Ilić. On je za govornicom tvrdio da rukovodstvo nije izabrano po političkoj liniji nego po strućšnosti i znanju. „Oni dolaze iz reda radnika, Slobodan Andrić je odlično radio kada je svojevremeno bio direktor. Prvoslav Adžić uspešno je izgradio pijacu, doduše od opštinskih para, ali bilo je tu nekih dodataka. Ja nisam stavio izveštaj za 2016. godinu na dnevni red jer sam smatrao da ne treba o tome da raspravljamo 2018. godine.Zato predlažem da program usvojimo i tako podržimo ove ljude“, rekao je Ilić.
Zanimljivo je da na sednici Skupštine niko nije ni pomenuo predjašnja rešenja,k ali ni spajanje JKP Polet sa JKP Vidrak do koga sada već izvesno jer je usvojen program neće ni doći.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.