Gimnazija ima biblioteku za ponos

imageU 2018. Godinu Valjevska gimnazija ušla je bogatija za jedan novi prostor, biblioteku. Novi multifunkcionalni prostor itekako privlači pažnju učenika.

Krajem godine u zgradi Valjevske gimnazije upriličeno je svečano otvaranje nove biblioteke. „Renoviranjem postojeće biblioteke i nastavni kadar i učenici dobili su jedan novi, sjajan, višenamenski prostor koji nije samo biblioteka i čitaonica jer se fleksibilnim razmeštanjem nameštaja ovaj prostor može pretvortiti i u učionicu i u salu za manja predavanja i kniževne večeri do 50 osoba“, kaže direktor škole Vojislav Andrić.
Sasvim drugačija od svih školskih biblioteka koje postoje u Valjevu , nova biblioteka Gimnazije sa galerijskim prostorom, računarima i modernim izgledom od prvog dsana privlači pažnju Gimnazijalaca. Ona će ipak u potpunosti zaživeti po povratku učenika sa raspusta. „Pohvale za realizaciju ovog projekta moramo uputiti autorima , Biljani Radojičić za idejno rešenje i potom arhitekti Mariji Mitrović koja je uradila izvodjački projekat , a preduzeće Greda je taj projekat doniralo Gimnaziji. Grad je izdvojio 3,5 miliona , a mi smo dodali nešto svojih sredstava i sredstava donatora 500 000 dinara pa je izgradnja koštala 4 miliona dinara“, kaže Andrić.

image

Pored 25 000 knjiga kojima raspolaže biblioteka, učenicima je na raspolaganju i internet veza putem koje mogu ostvariti konekciju sa bazom podataka KOBIS sistema na nivou Srbije. Sve uradjeno, kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, učinjeno je kako bi se knjiga još više približila učenicima. Da se to upravo dogadja potvrdio je Veljko Uskoković predsednik Djačkog parlamenta škole. „ Istakao bih da je ovaj prostor krajnje elegantan, jednostavan, kao da je izašao iz nekog časopisa. Koliko ovaj prostor pobudjuje pažnju dokaz je jedna anegdota kada sam izašao na malom odmoru u hodnik u jednom trenutku nikog nije bilo u hodniku. Mislio sam da se nešto dogodilo , a onda sam čuo žamor i shvatio da su svi ovde u ovom prostoru sa majstorima koji su tad još radili. Zato verujem da je ovaj prostor genijalno ostvarenje,a sam prostor dobiće ime biblioteka kada u njemu mi deca budemo provodili najvipše vremena, kada dodju neki novi klikeraši, kada ovde budu odrastali i učili neki novi Matija Bećković i Petar Pajić . Tada će to biti biblioteka sa punim opravdanim nazivom. Ja sam još godinu dana u školi, ali vraćaću se kad god dodjem u Valjevo“, rekao je Uskoković.
Sam prostor biblioteke uzeo je i jednu učionicu , a učenici filološkog odeljenja koji su istu koristili kažu da su prezadovoljni na koji način je prostor iskorišćen.

image

Gimnazija je tako i ovoga puta ponovo prednjačila sa nekim pojavama, rešenjima i idejama, a sam prostor sigurno ostaje zadatak drugim školima da svojim učenicima omoguće realizaciju sličnih , ako ne istih prostora. Nove generacije koje odrastaju u vreme ekspanzije primenjivih tehnologija biblioteke na žalost smtraju dosadnim prostorom. Ovaj novi prostor u Gimnaziji i način na koji je knjiga približena deci, sve jeste samo dosadno nije.

Da Gimnazija i Djački parlamernt rade kao jedno dokaz je humanitarna akcija koja je organizovana nedavno u školi za pravljanje paketa pomoći za decu slabijkeg materijalnog stanja pa su brojni paketi završili u osnovnim školama u Valjevu. „Došli smo na ideju da napravimo jednu žurku koja bi imala humanitarni karakter i odlučili da od 400 odštampanih karata u prodaju pustimo 150 jer smo računali da toliko možemo prodati , a onda se ispostavilo da smo prodali sve karte , sve odštampane karte. Nakon što smo odvojili sredstva za plaćanje organizacionih troškova , formirali pakete pomoći ostalo nam je nešto novca od čega smo napravili jedan Fond humanitarnog karaktera u kom ćemo skupljati sredstva za ugrožene učenike Gimnazije“, rekao je novinarima Uskoković.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.