Doček Srpske simbol ili koncert?

imageZa doček Srpske Nove godine u Valjevu se najavljuje doček „Kao nekad“. Na Gradskom trgu nastupiće Šaban Šaulić, Ilda i jedna zvezda Granda. Sve je tu samo nema simbola opozicije.

Na dan sednice Skupštine ekskluzivno za Vamediu, gradonačelnik Valjeva Slobodna Gvozdenović najavio je doček Srpske nove godine: „Sugradjani moraju da znaju da ćemo Srpsku novu godinu dočekati na trgu kao nekad. Imaćemo koncert Šabana Šaulića, Ilde Šaulić i jedne zvezde Granda. I mislim da je ovo prilika i za ugostitelje da popune svoj saldo”.

Srpska nova godina počela je da se slavi 1919. godine kada je tadašnja Kraljevina SHS usvojila gregorijanski kalendar. Slavilo se naveliko sve do 1941. godine kada je novi komunistički režim praktično zabranio ovu proslavu. Zabeleženo je iz tog vremena da je tadašnja vlast izdavala I striktnu naredbu da 13. januara kafane moraju da se zatvore najkasnije do 22 sata. Istorija takodje beleži I one koji su zbog ove proslave završili u zatvoru na “preispitivanju”.

image

Ali, slavljenje Srpske nove godine dobilo je u Srbiji jedan poseban oblik od 1990. Godine kada je obeležavanje ovog datuma zapravo postalo simbol otpore tadašnjem režimo Slobodana Miloševića. U organizovanju proslava prednjačio je SPO. Identično je bilo i u Valjevu. Kako je opozicija narastala tako su proslave Srpske nove godine dobijale na značaju. Zabeleženo je da je na Gradskom trgu kuvana rakija i vino, svirali trubači , a narod je uglavnom uzvikivao političke parole i veličao nacionalni identitet.
Nakon 2000. godine situacija se promenila. Srspka nova godina počela je polako da pada u zaborav, a poslednjih godina svodila se isključivo na proslave u kafićima i restoranima. Pojedini gradovi imali su koncerte dok to u našem gradu nije bio slučaj. Sada će i u Valjevu za doček Srpske biti organizovan koncert narodne muzike koji, kako kažu, i priliči Srpskoj novoj godini.

Koncert će biti održan na Gradskom trgu i počeće u 22 sata u subotu 13. januara. S obzirom da Šaban Šaulić jeste ozvaničena zvezda narodne muzike i izvesno gde god da je nastupao okupljao je veliki broj gradjana , realno je očekivati da će poseta i u Valjevu biti značajna. Ipak , sam doček teško će biti baš u duhu starih vremena i teško da će to biti „Kao nekad“.
Ako je već Srpska nova godina bivala decenijama simbol opozicije, ostaje jedno pitanje : Gde je sada opozicija?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.