Uradjeno i više od planiranog

imageGodina na izmaku bila je više nego dobra za JKP Vodovod. Pored 12 kilometara vodovodne mreže uradjene su brojne rekonstrukcije i crpne stanice, a dugovanja preduzeća višestruko smanjena. Vodovod za narednu godinu najavljuje i više radova.

Plan predvidjen za 2017. godinu JKP Vodovod ispunio je stoprocentno pa čak i više od planiranog. „Uradili smo 12 kilometara vodovodne mreže. Iz sopstvenih sredstava smo isfininasirali rekonstrukciju Dušanove ulice, dela Pantićeve izmedju Dušanove i Radničke , radničku, crpne stanice Mrčić, naselja Senjak i drugo. Naplata je poboljšana gotovo 110%. Cilj nam je bio da naplatimo 400 miliona u ovoj godini , što je na početku godine delovalo dosta ambiciozno i mogu reći da su pojedinci u samom preduzeću taj plan primili sa nevericom, medjutim kako sada stvari stoje godinu ćemo završtiti sa naplaćenih 410 miliona dinara“, kaže Djordje Milanović direktor Vodovoda.

Od planova za 2018. godinu Milanović navodi pre svega kao cilj izgradnju 20 km vodovodne mreže. „ Započeli smo ovih dana iz donacije rekonstrukciju crpnih stanica Janko Janković i Bair dok ćemo mi finansirati rekonstrukciju crpne stanice na Radinom brdu kako bi mogli sledeće godine da vodovodnu mrežu proširimo do samog Dračića. Za razliku od ove godine kada smo iz budžeta grada imali 22 miliona za 2018 biće opredeljeno 93,8 miliona i daćemo sve od sebe da realizujemo projekte koje smo dogovorili sa samim gradom“, kaže Milanović.

image

Činjenicu da postoje gubici u mreži Milanović objašnjava kao posledicu starih i dotrajalih cevi , ali i nelegalno priključenih potrošača. Po njegovom mišljenju ukoliko bi se i narednih godinaizgradilo po 20 km mreže ona bi gotovo za pet godina bila u potpunosti zamanjena. „Sam centar je tu gotovo uradjen i naredne godine u planu je zamena u Ulici Vuka Karadžića, Nušićevoj , ali i Železnička i deo Karadjordjeve ulice izmedju Dušanove i Radničke. Procene koje se daju oko gubitaka u mreži prilično su paušalne . Vi znate da smo nabavili opremu i tek pre mesec sdana smo krenuli sa ugradnjom merača protoka tako da ove godine ne može biti reper za gubitke u mreži već tek naredna kada budemo mogli precizno da to ustanovimo“, kaže Milanović.
Po njegovim rečima problem postoji i u očitavanju vodomera pa je JKP Vodovod napravio korak dalje u saradnji sa slovenačkim Mariborom u Valjevu će biti uradjen pilot projekat koji podrazumeva ugradnju vodomera na daljinsko očitavanje u jednom gradskom naselju.

Vodovod je u 2017. Godinu ušao sa dugom prema EPS-u u visini od 125 miliona dinara, a po poslednjim podacima taj dug je smanjen na 58 miliona. Milanović kaže da ukoliko sve u narednoj godini bude išlo kako je planirano taj dug može biti u potpunosti saniran. Istovremeno dug od 25 miliona prema Direkciji za vodu u potpunosti je saniran u ovoj godini.
„Da bismo sanirali dug potreban nam je dobar stepen naplate. Imali smo i situaciju da mnogo pairologije i sama baza podataka nije bila validna pa su se pojavljivala imena vlasnika koji su umrli pre 2o godina. Ne možemo tužiti te ljude logično . Pojačali smo utuženja što daje rezulatate . Kada je u pitanju privreda dug prema Vodovodu se smanjio. Trenutno privreda duguje oko 70 miliona dok gradjani duguju oko 180 miliona dinara“, kaže Milanović.

JKP Vodovod u ovoj godini izvršio je i projektni zadatak vezan za izgradnju vodovoda prema Brankovini i isti dostavio Gradskoj upravi, ali zbog zastoja u raspisivanju tendera taj tender nije raspisan. „ Planirana su sredstva za drugu fazu potisni cevovod iz ulice Braće Veličković do Kličevca i to će biti uradjeno“, rekao je direktor Milanović.

I poslednja tri dana ove godine JKP Vodovod iskoristiće radno kao što je to bio slučaj tokom cele godine pa će uraditi priključke u Jasenici i Donjoj Grabovici, u Dragojlovićima.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.