Pivara ponosna na rezultate iz 2017.godine

imageJoš jedna uspešna godina je iza Valjevske pivare. Dok se čeka privatizacija Pivara nastavlja sa planovima i radom na povećanju proizvodnje i postizanju još boljeg kvaliteta proizvoda.

Govoreći o godini koja je gotovo iza nas direktor Pivare Aleksandar Rajevac je pre svega naveo da Pivara ima uzlaznu putanju.„Još uvek nemamo sve precizne podatke jer se crta podvlači 31. decembra , ali ono što mogu reći ostali smo na nivou proizvodnje koja je bila prošle godine. Možda i malo više, ali to ćemo znati kada se ova godina i završi. Ipak neki pokazatelji nam govore da Pivara ima uzlaznu putanju. Akciza za prvih 11 meseci je 207 miliona i to je pet miliona više nego prošle godine, PDV 91 milion što su takodje dobri pokazatelji proizvodnje. Za poreze i doprinose dali smo 75 miliona, 13 miliona koje dodatno plaćamo tako da smo poreza i doprinosa uplatili 89 miliona“, rekao je Rajevac.
Broj radnika se nije promenio, pa je trenutno zaposleno 197 radnika sa prosečnom zaradom od 50 000 dinara. Kako kaže, trend na nivou Srbije je takav da se beleži pad prodaje piva pa sve pivare i Valjevska predvidjaju i planiraju brojne aktivnosti kako bi se sveobuhvatnom akcijom prodaja pospešila. „ Mi smo zadovoljni, ali naravno kao i drugi težimo povećanju. Nemamo pad i to je dobro. Ovu godinu smo proglasili godinom kvaliteta i mnogo toga smo učinili da poboljšamo kvalitet iako smo svi saglasni da je kvalitet našeg piva na visokom nivou. To smo uradili na nekoliko nivoa, najpre edukacijom radnika, a potom opremanjem laboratorije koja je sada na jednom visokom nivou gde očekujem da ćemo je u narednim mesecima akreditovati i za treća lica . To nam svedoči da ono što Pivara proizvodi jeste pivo visokog kvaliteta. Angažovali smo svetske eksperte za senzorske karakteristike piva, pa je četiri posebna predavanja i obuke održala firma iz Londona „Flavor aktiv“, navodi Rajevac.

Na završnoj konferenciji za novinare Rajevac je naveo i da je u 2017. godini Pivara nabavila brojnu opremu, a postojeću i reparirala. „ Sigurno je da su sve te aktivnosti doprinele nagradama koje smo dobili kao što su povelja „Kapetan Miša Anastasijević“ i zvanje Lider održivog razvoja zemalja podunavskog regiona. I u ovoj godini bili smo društveno odgovorna firma i pored svih gradskih manifestacija učestvovali smo i u dešavanjima u Užicu, Šapcu“, kaže Rajevac.

image Kada su planovi u pitanju za narednu godinu direktor navodi da oni ipak postoje iako je Vlada donela odluku o privatizaciji Pivare. „ Petog oktobra je u ministarstvo privrede uputilo poziv na koji je stiglo šest pisama o nameri medju kojima, kako sam mogao čuti na sastanku u ministarstvu ima i velikih stranih proizvodjača piva. To je proces koji je kontinuiran i mi nemamo ni ovlašćenja da o tome nešto više pričamo. Ovo je samo prikupljanje namera, a u sledećoj fazi idu ozbiljnije aktivnosti . Imali smo razgovor u ministarstvu privrede i naše insistiranje je bilo da se mora voditi računa o radnicima i o Pivari na prvom mestu, da se ta proizvodnja mora nastaviti. Da Pivara nije samo tamo neko preduzeće već ima istoriju postojanja koja je duboko povezana sa razvojem samog grada. To smo i rekli da gradjani tako doživljavaju Pivaru. Nadamo se da će tako i biti da će Pivara nastaviti da radi sa brojem radnika koji postoji. To su naše želje, ali očekujemo da tako bude. Mi ne odlučujemo o tome, sve se radi preko ministarstva privrede“, kaže Rajevac.
Na pitanje Vamedie da li su dobijene garancije da će privatizacija zaštiti brend Valjevskog piva, Rajevac kaže da za sada privatizacija ide postupno i sve je još uvek na nivou namera. „ Mislim da sam ja juče jasno rekao da je potrebno se ostane verno proizvodnji , da ne bude vredno samo tržište i robna marka. Očekujemo da država to uzme u obzir. Obim proizvodnje , ulaganje u proizvodnju“, kaže Rajevac.

Iako ne postoje zvanični podaci , nezvanični govore da je medju pismima o nameri stiglo i pismo zainteresovanog kupca iz Valjeva, investicioni fond iz Švajcarske, kupac iz Šapca, ali i Haineken koji je već najavio dolazak u Pivaru u januaru.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.