Rekonstrukcija uz Uputstvo Zavoda

imageGrad Valjevo će iz budžeta izdvojiti oko 111 miliona za rekonstrukciju i sanaciju zgrade centra za kulturu. Kako se objekat nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture zavod je izdao Uputstva kako se rekonstrukcija i na koji način može izvesti.

Zgrada Centra za kulturu gotovo od osnivanja nije imala veće gradjevinske radove i u njenoj unutrašnjosti gotovo da ništa nije menjano. Sada je Centar za kulturu raspisao tender za izradu projektne dokumentacije i tender za izradu fasade na pomenutoj zgradi . Uslove za rekonstrukciju dao je Zavod za zaštitu spomenika kulture koji je u pomenutom Uputstvu naveo : da se dozvoljava popravka i zamena oštećenih ellemenata i površina limenog krovnog pokrivača na centralnom kubusu gradjevine kao i sanacija ravnog krova na istočnom delu krova. Zavod navodi da je pre početka radova neophodno izvršiti ispitivanje u smislu sondiranja i provetravanja slojeva koji se nalaze ispod lima. U istom dokumentu zavod navodi da se dozvoljavaju radovi na spoljašnjim površinama gde su smešteni holovi i stepeništa i sala, ali usmislu konzerviranja postojećeg spoljašnjeg izgleda izgleda fasade sa linearnim podelama koje postoje, ali bez uvodjenja novih materijala. Fasadu prema ulici Prote Mateje neophodno je obnoviti i vratiti u prvobitni izgled uz mogućnost poboljšanja termičke zaštite.Obnovljene delove fasade neophodno je obojiti u tonovima autentičnih boja.
Mnogo priče bilo je o tome da li će se u okviru rekonstrukcije na zgradi Centra postaviti plastična stolarija . I na ovo pitanje odgovr je dao Zavod navodeći da sve ranije intervencije na zameni postojeće stolarije koja nisu u skladu sa autentičnijm rešenjima drvene stolarije treba vratiti u prvobitno stanje , a ostale delove drvene stolarije konzervatorskim postupkom treba obnoviti dok oštećene elemente treba zameniti autentičnim materijalom, dakle drvetom.

Zgrada nekadašnjeg Doma kulture zaštićena je odlukom Vlade Srbije kao spomenik kulture 27. decembra 2007. godine.
Centar za kutlturu u raspisanoj nabavci za navodi da će biti promenjena stepeništa, biletarnica, wc-i , postavljena tenda , izvedeno rušenje potom zidanje u unutrašnjosti i novo malterisanje .
Vamedia nezvaničpno saznaje da će i velika sala doživeti rekonstrukciju čime će se omogućiti da sada potpuno nefunkcionalni prvi redovi budu pomereni unazad kako bi normalno mogli biti korišćeni , ali i da će zarad funkcionalnosti broj mesta sa sadašnjih 630 biti smanjen. Ipak ova informacija još uvek nije potvrdjena.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.