Posle Mionice, voda sa „Rovni“ ide i za Lajkovac, Ub i Lazarevac

imagePosle Mionice, koja će biti prva opština Kolubarskog okruga koja će se vodom snabdevati sa hidrosistema „Rovni“, voda sa nove brane i veštačke akumulacije redom će stizati u Lajkovac, Ub i Lazarevac.

U razgovoru za Vamediju, Zoran Mitrović, direktor JP „Kolubara“ koje upravlja regionalnim hidrosistemom „Rovni“, priča da je jedan od glavnih strateških planova ovog preduzeća u sledećoj godini širenje regionalnog cevovoda od „Rovni“ ka drugim opštinama Kolubarskog okruga. U tom smislu, prvi projekat je već dogovoren sa Opštinom Mionica, do koje će stići i prvi cevovod obezbeđujući ovoj opštini kvalitetno i pouzdano vodosnabdevanje.
„Nakon Mionice, odražli smo sastanak i sa predstavnicima Opština Lajkovac, Ub i Lazarevac, na kojem je dogovoreno da te opštine u svojim lokalnim budžetima za sledeću godinu planiraju određena sredstva za učešće u projektu cevovoda od „Rovni“ do njih. Tako će Lajkovac izdvojiti pet, Ub 12 a Lazarevac 13 miliona dinara za izradu projekte dokumentacije. Takođe, već smo formirali i tehničku komisiju koja će se baviti svim poslovima tog projekta. Na trima opštinama je da potom konkurišu kod republičke Kancelarije za javna ulaganja za dodatna sredstva za cevovod, tako da sam optimista da ćemo u realizaciju tog projekta ući naredne godine“, kaže Mitrović.
Što se tiče Valjeva, direktor JP „Kolubara“ otkriva za Vamediju da i naš grad očekuje veliki projekat vodosnabdevanja za koji takođe postoji načelna podrška Kancelarije za javna ulaganja. Reč je, kako pojašnjava, o projektu novog cevovoda od crpne stanice Paklje do Fabrike za preradu vode na Pećini.
„Od crpne stanice Paklje do Pećine postoji stari cevovod prečnika fi 700, dok bi novi čelični cevovodo bio prečnika fi 1000, u dužini od 8 kilometara. Projektna dokumentacija za cevovod postoji, kao i građevinska dozvola. Ono što je potrebno jeste da se sprovede procedura Kancelarije za javna ulaganja, a to je da sa ovim projektom konkuriše Grad Valjevo, jer JP kao što smo mi to ne može po zakonu. Međutim, Kancelarija nam je dala podršku i s tim u vezi uskoro se očekuje i sastanak čelnika Grada sa čelnicima Kancelarije, kako bi se i za ovaj projekat planirao novac sledeće godine“, kaže Mitrović.
Po njegovim rečima, stari cevovod od Pakalja do Fabrike vode neće se uklanjati, ali će glavni cevovod biti novi, što će gradu u svakom trenutku, čak i u vreme većih suša, garantovati siguran dotok sve potrebne količine vode sa „Rovni“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.